Najnovije vesti
Vesti Svet
"PRLJAVE SU TOKOM ONIH DANA" Jeziva praksa: Izbacili su devojku (21) iz kuće da se "OČISTI" zbog menstruacije i nađena je MRTVA

"PRLJAVE SU TOKOM ONIH DANA" Jeziva praksa: Izbacili su devojku (21) iz kuće da se "OČISTI" zbog menstruacije i nađena je MRTVA

U ruralnim delovima Nepala, žene se i dalje isteruju iz kuće "tokom onih dana", jer se smatra da su prljave, pa taj period provode u improvizovanim kućama dok se ne "očiste". U takvoj jednoj šupi, nedavno je umrla i dvadesetjednogodišnja devojka, koja se ugušila u dimu, nastalom dok je pokušavala nekako da se zagreje.

Robovi Nepal Foto: Nepal Youth Foundation / youtube
Robovi Nepal
Foto: Nepal Youth Foundation / youtube

Ova smrt se dogodila uprkos tome što je prošle godine usvojen zakon kojim se kriminalizuje praksa u kojoj su žene primorane da se isele iz kuće tokom trajanja menstruacije, navodi "Dejli mejl".

Prema tom zakonu, sada se propisuje kazna od tri meseca zatvora i 30 dolara za osobu koja istera ženu iz kuće tokom "onih dana".

Inače, isterivanje žena je zapravo čaupadi praksa koja se od davnina primenjuje, a ponovo se našla "pod lupom" kada su prošle godine dve žene izgubile život.

Foto: Guardian / youtube

Zagovornici usvojenog zakona kažu da on mora da se primenjuje kako treba da bi promena stigla i do ruralnih delova Nepala.

Nažalost, mnoge žene su u tim delovima zemlje i dalje primorane da napuste svoje kuće tokom tih nekoliko dana, jer se smatraju priljavima po Hindu tradiciji.

U izolaciji one se suočavaju sa nehumanim uslovima, danima žive u hladnoći, napadaju ih divlje životinje, a često dobijaju infekcije zbog uslova u kojima žive.

Tokom tih dana nije im dozvoljeno ni da diraju muškarce, niti stoku, zabranjuje im se pristup zajedničkoj hrani, a onemogućava im se i korišćenje toaleta.