14. januar  2018. 00.03  | Izvor: Tanjug

Dodik: Nisam protiv SAD i EU,ali jesam protiv držanja lekcija

BEOGRAD -

Biti dosledan ne znači biti tvrd, kaže predsednik RS Milorad Dodik povodom primedbi da vodi tvrdu politiku prema Zapadu uz napomenu da on nije protiv SAD ili EU, ali da jeste protiv, kako kaže, "njihovog razbacivanja i držanja predavanja u mojoj zemlji".

"Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovde upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može, neka zamere", rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku".

milorad dodik 1 jpg

Upitan da li je moguće otvoriti nova radna mesta i uticati na demografiju bez dobrih političkih veza sa najvećim svetskim ekonomijama, Dodik je ukazao da nikada nije bilo više zaposlenih, da je prošle godine zabeležen rast i da ekonomija ne pada.

"Naša politika nije tvrda i podrazumeva uvažavanje. Biti dosledan ne znači biti tvrd. Ne tražim konflikt, ali ne mogu biti servilan. Imamo opozicju koja je dovoljno mekana", smatra Dodik.

Na konstataciju da, iako je Dana Republike Srpske definisan kao sekularni praznik, na proslavu se nisu odazvali iz sveta, Dodik je rekao da "nije važno ko je došao, narod se okupio i pokazao šta misli, a onaj ko to ne poštuje, neka kaže šta poštuje".

"Neće ni nas biti, na primer, 4. jula, kod onih koji drže do toga, ili na proslavama EU, ako već nisu hteli kod nas", poručio je predsednik RS.

Iako na proslavu nisu došli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Dodik je rekao da RS njima duguje samo čast i podsetio da je Vučić uputio, kako je rekao, "upečatljivu čestitku", a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, vojske i policije, načelnik Generalštaba.

On je izrazio uverenje da će Vučić narednih godina biti na proslavi podsetivši da je dolazio i ranije.

"Visoki gosti dolaze na jubileje, zašto moraju svake godine. Može svako sad da se nešto pita, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju da li bismo imali toliko zvaničnika iz Srbije da je Vučić bio protiv toga. Mogu samo zahvaliti Vučiću za sve što je uradio za RS, od investicija do političkog stava da poštuje Dejton i dogovor unutar BiH, uvek uz napomenu da voli RS", rekao je Dodik i podsetio da je i Brnabić nedavno bila na donatorskoj večeri u RS, sa velikom donacijom.

O pitanju izbora između EU i Rusije, Dodik kaže da EU nije atrakcija od pre deset godina i da postoje brojni problemi.

"Mi ne možemo da utičemo na to kakva će biti EU, ali možemo razmišljati u šta nas guraju. U međuvremenu, naravno, radićemo na evropskim vrednostima jer one nam trebaju. Ali ako nismo vidljivi kao RS, na tom putu nas nema ", naglasio je Dodik.

Kako je dodao, "onomad su nam predlagali da sva evropska pitanja budu nadležnost EU, što znači sve".

"To smo odbacili i došli do mehanizma koordinacije, koji preko 70 odsto pitanja za EU delegira na entitete. Poštujte to. Vidite li možda nešto pogrešno u takvoj politici? Hoćete da naše resurse damo u ruke nekom drugom? Ja eto neću, biram da budem 'arogantan'. Najviše evropskih sugestija iz agende ispunila je RS, dok to nisu uradile FBiH i nivo BiH. Navikli su se da mi možemo biti samo loši, ili podanici. Neki su se previše zaigrali. E, meni takva Bosna ne treba", rekao je Dodik.

On smatra da nema dileme EU ili Rusija, ali navodi da ne može neke stvari da prihvati kao čovek.

Dodao je i da je RS spremna da se povinuje Ustavu BiH, onako kako je napisan ,navodeći da RS traži dogovor oko mnogih stvari u BiH, kojih nema, "jer stranci daju naloge za ispunjavanje, što neću".

"A ovo što Izetbegović govori o tobož napadima je smešno. Čisto hipotetički, neće dobiti dozvolu federalne policije, jer to neće podržati Hrvati. Vojska ne može biti upotrebljena bez odluke tri člana Predsedništva Bih. Može da odvoji nešto svoje pa napravi paravojne formacije. Ali u Republici Srpskoj stoji legalna policija", rekao je Dodik.