Svet

0

Netanjahu: Nuklearni sporazum biće najbolje očuvan ako se izmeni

Autor: AP

Izvor: Beta

Netanjahu: Nuklearni sporazum biće najbolje očuvan ako se izmeni

Izvor: Foto:printscr

Taj poziv Makronu dešava se posle ultimatuma koji je predsednik SAD Donald Tramp uputio Evropljanima, da u narednim mesecima pooštre uslove sporazuma iz 2015, ako žele da Vašington ostane u sporazumu.

U telefonskom razgvoru s Makronom, Netanjahu je rekao da "Trampove predloge treba uzeti ozbiljno" i dodao da bi "bilo mudro za sve koji žele da očuvaju nuklearni sporazum da ga revidiraju".

Izraelski premijer je naveo i da svet treba da "snažno osudi pet zločina iranskog režima", navodeći "napore (Irana) da dobije nuklearno oružje", "razvoj balističkih raketa", "podršku terorizmu", "regionalnu agresiju" i "surovu represiju nad iranskim građanima.

Makron je sa svoje strane pozvao na "potrebno poštovanje sporazuma svih strana", saopštila je Jelisejska palata.

"Predsednik Francuske je podsetio na važnost očuvanja iranskog nuklarnog sporazuma i potrebe da sve strane poštuju svoje obaveze u okviru tog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Dva lidera su se saglasila da je neophodno raditi "u vezi s balističkim programom i regionalnim aktivnostima Irana".

Sporazum su 2015. potpisali Iran, Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i EU. Izrael se od početka protivi sporazumu i tvrdi da on ne sprečava Iran da dođe do nuklearnog oružja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR