Najnovije vesti
Vesti Svet
Rusija i Kina o Korejskom poluostrvu, za jačanje saradnje

Rusija i Kina o Korejskom poluostrvu, za jačanje saradnje

Rusija i Kina su spremne da ojačaju saradnju da bi se smanjile tenzije na Korejskom poluostrvu, saopstilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

moskva 1 Foto: Wikipedia / Promo
moskva 1
Foto: Wikipedia / Promo

Saopštenje je objavljeno posle sastanka zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Igora Morgulova i pomoćnika kineskog ministra spoljnih poslova Konga Suanjua.

Diplomate su "razmenile stavove o situaciji na Korejskom polustrvo i u severoistočnoj Aziji".

"Obe strane su naglasile da Rusija i Kina treba da ojačaju saradnju da bi došlo do deeskalacije tenzija i iznalaženja rešenja za čitav niz problema sa kojima se taj deo regiona sučava, a na bazi zajednički izrađenih mirovnih inicijativa", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva, prenosi Tass.

Kineski predsednik Si Đinping je pre dva dana tokom telefonskog razgovora sa južnokorejskim predsednikom Mun Dže-inom pozdravio nedavno ostvareni napredak u međukorejskim razgovorima, saopšteno je iz Munovog kabineta.

Tokom razgovora održanih u utorak, Severna Koreja saopštila da će njeni sportisti učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama koje se narednog meseca održavaju u Južnoj Koreji, podseća Rojters.

Severna i Južna Koreja saglasile su se da 15. januara održe pregovore na radnom nivou, u Tongilgaku, na južnokorejskoj polovini graničnog naselja Panmundžom, javila je danas agencija Jonhap.