Dostupni linkovi

Plenković: Pitanje granica sa Slovenijom rešiti dijalogom


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Predsednik Hrvatske demokratske Zajednice i hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas, na svečanom skupu povodom 28. godišnjice osnivanja splitskog HDZ-a, da Hrvatska ima "puno otvorenih pitanja sa svim susedima" i zatražio od stranke podršku politici da se dijalogom i dogovorom reši pitanje granice sa Slovenijom, prenosi Beta.

"Tu smo odgovorni da pitanje granice sa Slovenijom, koja je jedina zemlja s kojom nismo imali pravi i veliki problem, rešimo na obostrano zadovoljstvo," poručio je Plenković.

Naglasio je kako Hrvatska nije povredila arbitražno pravo, nego je to učinila Slovenija.

"Imamo puno otvorenih pitanja sa svim susedima i bitno je za razumevanje našeg stava da ih želimo rešiti kao što je to hteo i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman svi mi želimo ljubiti svoje, čuvati svoje, poštovati svoje, i to je okvir naše politike sa susedima", rekao je.

Plenković je dodao da ni u jednom otvorenom pitanju s bilo kojom susednom državom nijedan cilj Hrvatske nije išao dalje od neke sredine ma koje to pitanje bilo, i ukazao na odgovornost, zrelost i ozbiljnost koju Hrvatska pokazuje u slučaju sa Slovenijom.

XS
SM
MD
LG