"30% mladih u IT ide iz zemlje"; "Radimo na tome"

Popović je rekao da upravo ulaganje u inovacionu infrastruktura može da sve mlade stručnjake sačuva u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 13.01.2018.

12:34

(Foto: Thinkstock)

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da je jedan od ciljeva njegovog kabineta i Vlade Srbije da se u što skorije vreme formira kvalitetna inovaciona infrastruktura u našoj zemlji.

On je istakao prilikom posete kompaniji "Šnajder elektrik DMS" u Novom Sadu da je u toku izgradnja najvećeg i najmodernijeg Naučno - tehnološkog parka u Jugoistočnoj Evropi, a koji će se nalaziti u tom gradu.

Taj centar će biti gotov krajem 2018. ili početkom sledeće godine i tu će moći da rade nove "start ap" kompanije zajedno sa Univerzitetom u Novom Sadu i Fakultetom tehničkih nauka, kao i kompanijama kao što "DMS", "RTRK" i ostalim dokazanim firme iz IT sektora, kazao je Popović.

On je istakao da je suština takvih naučno-teholoških parkova da se na jednom mestu objedine inovacioni sistemi, kako bi svi učesnici procesa na jednom mestu mogli da zajedno rade i sarađuju.

Komentarišući istraživanje firme "Starit", na osnovu čijih rezultata 30 odsto mladih koji se bave IT sektorom želi da napusti zemlju, Popović je rekao da upravo ulaganje u inovacionu infrastruktura može da sve mlade stručnjake sačuva u Srbiji.

Ministar je napomenuo da u Srbiji na birou rada ne postoji nijedan IT stručnjak, kao i da Vlada trenutno radi na pet velikih projekata u oblasti inovacione infrastrukture, među kojima je izgradnja "tehno parka" sličnog novosadskom, u Nišu.

Niški park će biti vrlo moderan, a njegov završetak je planiran u prvoj polovini tekuće godine. Uskoro počinje izgradnja zgrade u Novom Sadu sa najmodernijom opremom za Institut "Biosens".

Projekat vredi 28 miliona evra a polovinu finanisira Vlada, dok druga polovina sredstava dolazi iz fondova Evropske unije. To će biti izvanredan primer primene IT u konkretnim granama privrede, odnosno u tom slučaju u poljoprivredi, napominje Popović.

On je zaključio da čitava inovaciona infrastruktura ne sme biti koncentrisana samo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, te da će se u toku godine pokrenuti izgradnja inovacionih "start ap" centara u Ccačku, Kragujevcu, Loznici i Užicu. Cilj je da mladi iz svih delova Srbije imaju iste mogućnosti da pokažu svoje sposobnosti i radili na najmodernijim i najsavremenijim tehnologijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: