JBL Bar 5.1

Surround na zahtev

Nakon dugovečne i uspešne serije Cinema, pred nama je nova generacija JBL saundbarova pod jednostavnim nazivom Bar. Upoznavanje započinjemo od najmoćnijeg kompleta u ponudi.

Nova serija Bar trenutno se sastoji od četiri modela, sa oznakama koje ukazuju na namenu i mogućnosti kompleta. Kao najpristupačniji model, Bar Studio predstavlja jednostavni saundbar u dvokanalnoj postavci, koji će se gabaritom bez teškoća uklopiti u svako okruženje. Sledi Bar 2.1, koji pored saundbara većih dimenzija sadrži bežični sabvufer, dok se Bar 3.1 isporučuje s još većim, trokanalnim saundbarom. U vrhu ponude nalazi se testirani Bar 5.1, koji dodaje još dva kanala i predstavlja istinski surround sistem. Svi modeli odlikuju se unificiranim dizajnom i raspolažu opcijama kao što su HDMI povezivanje, blutut i daljinsko upravljanje.

Opis
Poput drugih modela u seriji, Bar 5.1 izveden je u sasvim jednostavnom i diskretnom, ali elegantnom dizajnu. Pravilne forme i ravne linije ublažene su zaobljenom ivicom između prednje i gornje strane, koje su izvedene iz jednog komada čvrste metalne mrežice. Čiste površine remeti samo logotip proizvođača na frontu, kao i četiri okrugla tastera na gornjoj strani koja služe za uključivanje, kontrolu glasnoće i odabir izvora.

Niski tonovi predstavljaju jedan od najvećih kvaliteta ovog sistema.

Ostatak kućišta izrađen je od veoma čvrste i kvalitetne plastike, a na zadnjoj strani nalaze se tri prilično velika upuštena dela koja su predviđena za smeštaj priključaka. Kad je u pitanju povezivanje, Bar 5.1 raspolaže sa tri HDMI ulaza i jednim izlazom, uz dodatni analogni 3,5-milimetarski i digitalni optički audio-ulaz, kao i USB-A port za reprodukciju s prenosivih memorija. Odvojivi strujni kabl opremljen je dvopolnim priključkom u formi popularne osmice.

Kao drugi deo testiranog sistema, uz saundbar se isporučuje povelik sabvufer mase 13 kilograma, koji se vizuelno potpuno uklapa u stil serije Bar. Kabinet se odlikuje snažno zaobljenim uspravnim ivicama, dok je na zadnjoj strani smešten bas-refleks otvor. Zvučnička jedinica prečnika 10 inča (25,4 cm) postavljena je na donjoj strani i pokretana pojačalom najveće snage 300 vati, a povezivanje sa saundbarom obavlja se bežičnim putem.

Test
Kao najbolji model u seriji, Bar 5.1 krije mnoga iznenađenja. Pre svega, u pakovanju se isporučuju svi neophodni kablovi (HDMI, optički, analogni i strujni), nosači za postavljanje saundbara na zid, kao i veoma dobar daljinski upravljač nešto manjih dimenzija. Sledi još veće iznenađenje u vidu mikrofona za kalibraciju sistema, koja se obavlja veoma jednostavno: potrebno je postaviti mikrofon na poziciju za slušanje, pritisnuti taster na daljincu i sistem će automatski optimizovati zvuk u skladu sa okruženjem.

Ipak, najveći adut testiranog sistema predstavljaju mali satelitski zvučnici koji se mogu odvojiti s bokova saundbara i koristiti za surround kanale. Prenos signala do satelita obavlja se bežično, a interna baterija im omogućava do 10 sati rada. Pored toga, ukoliko želite da sateliti budu trajno odvojeni od saundbara, za napajanje možete iskoristiti diskretno postavljeni mikro-USB port.

U standardnoj 3.1 postavci testirani komplet pruža direktnu prezentaciju i veoma jasan zvuk u visokom i srednjem opsegu, što je naročito važno tokom reprodukcije dijaloga. Zahvaljujući moćnom sabvuferu, niski tonovi predstavljaju jedan od najvećih kvaliteta ovog sistema i obiluju snažnim i čvrstim tonovima veoma solidne definicije. Iako se parametri reprodukcije mogu menjati po predefinisanim modalitetima (Standard, Music, Movie, Voice i Sports), već i standardni režim pruža potpuno razgovetne glasove i dobro ocrtane efekte tokom gledanja filmova.

Očekivano, prelazak na 5.1 postavku donosi daleko celovitiji ugođaj – koliko god se brojni proizvođači trudili da postignu surround efekat samo iz saundbara, fizičko prisustvo zadnjih satelita i dalje pruža ubedljiviji doživljaj. Prostrana scena, odlično trodimenzionalno pozicioniranje i sjajna detaljnost samo su neki od kvaliteta Bara 5.1. Kretanje zvukova kroz prostor, odnosno njihov prelazak s jednog na drugi zvučnik, izvedeno je sasvim neosetno, pa u ovom pogledu komplet iz JBL-a parira znatno skupljim sistemima. Efekti su prezentovani upečatljivo, sa izraženom sposobnošću sistema da prepadne auditorijum zvukovima koji dolaze sa zadnje ili bočnih strana. Još jednom ćemo spomenuti zaista odličan sabvufer, koji je uvek spreman da pruži snažnu niskotonsku podlogu i u potpunosti uvuče gledaoce u dešavanja na ekranu.

Povratak na 3.1 postavku kako bismo pomoću JBL-a poslušali malo muzike u dvokanalnoj formi uverio nas je u odličan ritam i dobru muzikalnost koju ovaj sistem može da pruži. Iako nije u pitanju audiofilski ugođaj, muzika zvuči prijatno, s dobro uravnoteženom prezentacijom i solidnom veličinom scene. Treba spomenuti da je Bar 5.1 opremljen USB-A portom za reprodukciju sa spoljašnje memorije, uz prihvatanje MP3, WMA i WAV fajlova, a dodatnu praktičnost donosi blutut prijemnik koji omogućava bežičnu reprodukciju s mobilnih uređaja.

Zaključak
Uz višenamensku upotrebljivost, pass-through za savremene 4K sadržaje i odličan surround ugođaj, JBL Bar 5.1 predstavlja odličnu investiciju koja neće opteretiti dnevni boravak, a pružiće vam uživanje u filmovima i muzici dostojno punokrvnih sistema kućnog bioskopa.

PLUS
Diskretan dizajn.
Svestrana upotrebljivost.
Sjajan surround.
Snažan i precizan bas.

MINUS
Ništa.

Broj kanala: 5.1
Najveća snaga sistema: 510 W
Frekvencijski opseg: 35 Hz - 20 kHz
Topologija: 3x31 mm visokotonac, 6x57 mm širokopojasni, 1x254 mm sabvufer
Formati: Dolby Digital, Dolby Pro Logic II, DTS
HDMI ulazi/izlazi: 3/1
Digitalni audio-ulazi: 1x optički
Analogni audio-ulazi: 1x 3,5 mm
Dodatno: USB-A, blutut
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 1.148x58x93 mm
Masa saundbara: 3,9 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 305x440x305 mm
Masa sabvufera: 13 kg
Cena: 630 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating2 Votes
100
100
Ocena čitalaca