');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

NOVE OSUDE Vatikanski list kritikuje Tampa zbog komentara

U vatikanskom listu "L'oservatore Romano" komentari američkog predsednika Donalda Trampa o afričkim državama i Haitiju opisani su kao "grubi i uvredljivi".

donald tramp Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA;
donald tramp
Donald Tramp
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA;
Donald Tramp

U listu se ne pojavljuje reč "vukoje**na", koju je Tramp navodno izgovorio na sastanku o imigraciji u Beloj kući, navode mediji.

Demokratski senator SAD, Dik Darbin, tvrdi da je Tramp iskoristio tu reč.

Tramp se našao na naslovnoj stranici vatikanskog lista, na kojoj se navodi da su njegovi komentari izazvali "kontroverze i ljutnju", prenosi Rojters.

Tramp je ranije danas demantovao da je na sastanku u Beloj kući koristio vulgarni rečni za afričke države, ali to nisu zvanično učinili ni Bela kuća ni nekoliko republikanskih kongresmena, koji su prisustvovali sastanku, preneo je AP.

Rojters je preneo, pozivajući se na dva izvora "upoznata sa komentarima" predsednika, da je Tramp na sastanku u Beloj kući upitao zašto bi SAD želele da prime migrante iz Haitija i afričkih zemalja, nazivajući ih "vukoj**binama".

AP prenosi pozivajući se na tri izvora da se Tramp zapitao zašto bi SAD primale više imigranata iz Haitija i "vukoj**bina" Afrike, a manje iz mesta kao što je Norveška.

Kancelarija visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava odbacila je danas kao "rasističke" navodne komentare Trampa.

- Ako se potvrdi, to su šokantni i sramni komentari predsednika SAD - rekao je potrparol Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava Rupet Kolvil.

Kolvil je dodao da ne postoji druga reč kojom bi Trampovo ponašanje moglo da se opiše, sem "rasista".