Nevidljivi golmani, anemična odbrana, debakl Srbije!

Rukometaši Srbije ubedljivo su poraženi od Hrvatske 32:22 (14:9) na otvaranju Evropskog prvenstva u Splitu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Petak, 12.01.2018.

19:00

Nevidljivi golmani, anemična odbrana, debakl Srbije!
Foto: StarSport

"Orlovi" su zaostajali za domaćinom od početka meča, ali su rezultatki bili u igri posle prvih 25 minuta i serije Markovića za 9:10.

Međutim, u svega nekoliko narednih minuta tri greške su odvele igru Srbije u propast, Hrvatska kontranapadima ekspesno "beži" na 14:9 na poluvremenu i već tada prelama meč.

Hrvati su tresli mrežu Srbije kad i kako su želeli, naši golmani su bili praktično nevidljivi, u prvom poluvremenu je Cupara uspeo da odbrani samo jedan od 15 šuteva rivala.

U drugom delu meča "Orlovi" su igrali solidno u napadu, bekovi su pronalazili put do gola domaćina, pre svih Nenadić i Šešum uglavnom na individualni kvalitet.

Tome je doprineo i brži tempo igre u kojem ipak odbrana Srbije nije imala rešenje za rastrčane Hrvate, bekovi ili krila, svejedno, probijali su našu defanzivnu liniju iz napada u napad i postepeno povećavali razliku do maksimalnih i konačnih +10. Ni u jednom trenutku, čak ni u situaciji kada bi se "Orlovi" primakli na -5, nije bilo sumnje u to da će Hrvatska lako savladati Srbiju pred oko 12.000 navijača.

Hrvatsku su predvodili Manuel Štrlek i Luka Stepančić sa po šest golova, dok su po četiri dali Luka Cindrić i Zlatko Horvat. Pobedu "kauboja" zasenila je povreda ključnog igrača tima Domagoja Duvnjaka u samoj završnici, delovalo je ozbiljno, a nije isključen ni kraj turnira za zvezdu Kila.

S druge strane, najefikasniji "Orao" bio je Petar Nenadić sa šest golova, najbolje ga je pratio Nemanja Zelenović sa pet pogodaka i perfektnim šutom, dok je tri gola postigao Nemanja Ilić. Ni njihove kolege s druge strane nisu blistale, Mirko Alvirović je imao pet intervencija, ali njegov učinak ni u jednom trenutku nije bio bitan za rezultat Hrvatske.

Golman Vladmir Cupara je na kraju imao samo četiri odbrane od 32 šuta, a njegova rezerva Tibor Ivanišević nijednu iz četiri udarca Hrvata.

U prvom meču Grupe A Island je savladao Švedsku 26:24 u skandinavskom derbiju, a "Orlovi" će protiv vikinškog tandema tražiti pobedu koja bi mogla da ih odvede u drugu fazu takmičenja u Zagreb.

Srbija u drugom kolu igra sa Švedskom, u nedelju od 18:15, a u poslednjem sa Islandom u utorak, u istom terminu.

Tok meča:

60' Karačić kreće ka golu i dobija sedmerac, Jovanović ga je zaustavio iz polja. Mihić donosi dvocifrenu razliku za konačnih 32:22.

60' Dug napad Hrvata, troše vreme, ni srpski rukometaši nisu zainteresovani za konkretniju igru, i oni čekaju poslednji zvižduk sudije.

59' Stanković brani šut Đorđića, sve je rešeno, čeka se samo konačan rezultat u Spaladijum areni.

58' Srbija je na rubu katastrofe, Zelenović greši, Vori krede loptu i šalje Karačića u kontranapad koji ovaj lako realizuje – 31:22.

57' "Kauboji" nastavljaju da rešetaju gol "Orlova", Mandalinić postiže prvi pogodak na meču – 30:22.

57' Veliki problem za Hrvatsku, najbolji igrač Domagoj Duvnjak, koji se skoro vratio na teren posle sedmomesečne pauze, opet se povredio. Saigrači su ga izneli sa terena. Da li je najveći adut "kauboja" završio EP?

56' Cupara brani šut Karačića, a Marsenić realizuje jednu od retkih kontri Srbije – 29:22.
55' Nenadić igra sam u napadu, opet je dobro šutirao, ali pogađa stativu.

55' Červarova neočekivana taktika je odmah donela rezultat, Zelenoviću ispada lopta, Horvat krade loptu, a Mihić pogađa gol, ali i dobija isključenje – 29:21.

54' Cvetković traži tajm-aut. Traži od igrača da igraju isplanirane akcije. Hrvati nemaju nameru da uspore, ulaze u neočekivan presing.

54' "Orlovi" više ne igraju odbranu, još jedan lak gol Hrvatske preko krila, Horvat održava razliku – 28:21.

53' Nenadić nastavlja svoju sjajnu rolu u drugom poluvremenu, lako izbacuje čuvara iz ravnoteže, a onda loptu šalje iza leđa nemogćnog Stevanovića – 27:21.

53' Hrvati su "stali na loptu", igraju dug napad, a i takvom usporenom igrom uspevaju da probiju nedovoljno agresivnu odbranu Srbije. Duvnjak trese mrežu uprkos "zagrljaju" svog čuvara – 27:20.
Foto: StarSport
52' Konačno jedna akcija Srbije preko krilnih igrača, Nenadić je proigrao Radivojevića dijagonalom, a on trese mrežu Hrvatske – 26:20.

51' Sjajna finta Duvnjaka i lagan pogodak za najboljeg strelca Hrvatske – 26:19.

51' "Podigao" se Zelenović visoko u vazduh, šutirao snažno levom rukom sa desetak metara, te uz malo sreće savladao Stevanovića. Sudije su gol potvrdile nakon pregleda video snimka – 25:19.

50' Červar traži tajm-aut. Cvetković traži od "Orlova" bržu, borbeniju igru u napadu. A s druge strane, Štrlek nastavlja svoju seriju – 25:18.

49' Obećavajući napad Srbije, Šešum šutira sa devet metara sa desne strane, ali brani Stevanović.

48' Hrvatska igra perfektno u napadu, krila su nezaustavljiva, novi gol Štrleka – 24:18.
Foto: StarSport
47' Nenadić je izborio novi sedmerac, Ilić je zatresao mrežu sa penala – 23:18.

46' "Orlovi" su uspeli da upropaste dobru kontru, Marsenić je pogrešio, a to surovo kažnjava Horvat – 23:17.

45' Sjajan udarac Nenadića sa devet metara, poslao je loptu po sredni gol, kroz noge Alilovića – 22:17.

44' To pokazuje i ovaj napad Hrvatske, opet lako stvaraju prostor za šut, a prvi gol na meču postiže Kopljar – 22:16.

44' Šešum opet na individualni kvalitet donosi gol Srbiji, ali ne izgleda kao da "Orlovi" mogu da se vrate u egal – 21:16.

43' Faul Marsenića i novo isključenje, a Horvat pogađa bliži ugao Cuparinog gola – 21:15.

42' Nova odbrana Cupare, zustavio je pokušaj Štrleka, a s druge strane Šešum donosi sedmerac. Nenadić je savladao Alilovića – 20:15.
Foto: StarSport
41' Drugi napad u nizu "Orlovi" nisu zatresli nebranjenu mrežu, opet je istrčao Alilović, Beljanski je glađao sa centra, ali je iskusni golman Hrvatske uspeo da stigne da interveniše na oduševljenje Spaladijum arene.

40' Opet Srbija prima gol sa igračem više, Horvat prekida mini-seriju Srbije – 20:14.

40' Ni sreća nije na našoj strani, posle promašaja Karačića, Cupara je gađao gol Hrvatske, Alilović je bio van svog polja, savladao ga je naš golman, ali je lopta pogodila stativu.

39' Još jedna lepa akcija Ilića i Nenadića, koji smanjuje zaostatak Srbije – 19:14.

38' Konačno jedna odbrana našeg golmana, mnogo znači Cupari ovaj intervencija posle šuta Muse, koji je usput isključen.

37' Iako su "Orlovi" znatno sporiji u napadu od Hrvata, naši bekovi sasvim solidno igraju, Ilić postiže novi gol – 19:13.

36' Vraća se Cupara, Šešum je promašio, a Musa povećao na +7 – 19:12.
Foto: StarSport
36' Golmani Srbije kao da ne postoje, u prvom poluvremenu Cupara je bio bespomoćan, a ništa bolji nije ni Ivanišević, savladao ga je i Karačić sa devet metara – 18:12.

35' I Srbina ima raspoloženog beka, Zelenović pogađa i iz svog četvrtog pokušaja – 17:12.

35' Rastrčali su se Hrvati u napadu, odlično ukrštanje Karačića i Stepančića koji sa levog boka postiže već šesti gol iz isto toliko pokušaja – 17:11.

34' Konfuzan napad Srbije, lopta posle malo sreće stiže do Nenadića koji trese mrežu "kauboja" – 16:11.

32' "Orlovi" su nemoćni protiv kontri Hrvatske, Cindrić povećava maksimalnu prednost domaćina – 16:10.

32' Sedmerac i sa druge strane, Nenadić je zaustavljen odbranom u polju, Ilić je savladao Alilovića – 15:10.

31' Beljanski faulira Duvnjaka na sedam metara, Čupić je nadmudrio Ivaniševića, koji je prvi put stao ispred gola Srbije – 15:9.
Foto: StarSport
30' Žestoka odbrana Hrvatske, srpski rukometaši nikako ne uspevaju da šutiraju, Šešumov očajnički pokušaj završava pored gola, a "Orlovi" katastrofalan finiš poluvremena završavaju još jednim primljenim golom, Stepančić iz nove kontre donosi ogromnih 14:9 domaćinu.

29' Dobra odbrana Srbije, čekao se pasivan napad Hrvata, a onda sudije neočekivano sviraju dva minuta Marseniću. Duvnjak ulazi u igru, a Cupara ne može ništa da odbrani, Cindrić povećava prednost domaćina – 13:9.

28' Novi šut Đorđića, nažalost, pogađa samo prečku. Hrvatska ima priliku za maksimalnih +4, Červar stoga traži tajm-aut.

27' Opet serija grešaka Srbije u napadu, prvo je izblokiran Đorđić, potom loptu gubi Šešum, a Štrlek i Stepančić poentiraju iz brzih kontranapada za novih +3 – 12:9.

25' Izlazi i Vori u timu Hrvatske, a Cindrić pravi faul u napadu. Červar je besan na Nemce.

24' Červar odmara Duvnjaka, ubrzava igru sa dvojicom niskih bekova, a Marković sjajnom reakcijom u odbrani režira sebi kontranapad koji rutinski realizuje za drugi gol u nizu – 10:9. 23' Nenadić dva puta proboja, prvo mu udarac zaustavlja Alilović, a onda ga Stepančić faulira na sedam metara. Marković je nadmudrio Alilovića – 10:8.

22' Tajm-aut nije pomogao "Orlovima", Nenadić gubi loptu, a Štrlek iz kontranapada postiže treći gol – 10:7.

22' Cvetković traži tajm-aut, jer ekipa ne uspeva da probije defanzivni bedem Hrvatske. Červar je ipak nezadovoljan odbranom, kao i slabim kretanjem u napadu.

21' Opet su "Orlovi" bez rešenja u ofanzivi, suviše dugo traje, preti pasivan napad, sudije iz Nemačke su strpljive, a žuti karton za golmana Musu donosi dodatno vreme našem timu.

20' Opet prolazi akcija Hrvata preko levog krila, drugi gol postiže Štrlek – 9:7.

19' Ali, Srbija odlično koristi igrača više u napadu, novi gol Zelenovića – 8:7.

19' Iako sa igračem manje, Hrvati uspevaju da zatresu mrežu, Stepančić pogađa gol – 8:6.
Foto: StarSport
18' Dobra akcija "Orlova" Zelenović pod prekršajem postiže svoj drugi gol i smanjuje na jedan pogodak zaostatka – 7:6.

17' Odličan je i sa druge strane terena Beljanski, blokira šut Duvnjaka. Vori u odbrani dobija isključenje, prvi put Srbija sa igračem više.

16' Beljanski ulazi u igru, Nenadić ga sjajno proigrava na sedam metara, a naš pivot postiže gol posle prvog kontakta sa loptom – 7:5.

15' Hrvatska se brzo vraća na +3, Stepančić postiže novi gol – 7:4.

15' Šešum je izborio sedam metara protiv Vorija, Nenadić trese mrežu Alilovića – 6:4.

13' Šešum ne uspeva da savlada Alilovića, Cindrić donosi najveću prednost Hrvatskoj – 6:3.

12' Srbija se odbranila sa igračem manje, Cupara brani pokušaj Štrleka. 11' Vujin pokušava sam u napadu sa igračem manje, dobija faul na devet metara. Pokušava opet sa distance, brani Alilović.

10' Stepančić beži našim bekovima, šutira u gornji desni ugao, a lopta prolazi kroz ruke Cupari u gol. Obradović je usput isključen zbog odguravanja rivala – 5:3.

9' Hrvatska faulovima zaustavlja akcije Srbije, pretio je pasivan napad, kada Vujin sjajnim udarcem pogađa mrežu – 4:3.

8' Alilović brani šut Vujina kroz sredinu sa devet metara, a nakon brze akcije saigrača Štrlek ostaje sam na levoj strani i duplira vođstvo domaćina – 4:2.

7' Cindrić uz mnogo sreće postiže gol, lopta prolazi kroz noge Cupari, a Zelenović dobija isključenje – 3:2.

6' Faul Vorija u napadu, a posle dugog napada Zelenović uz pomoć parketa trese mrežu Hrvata – 2:2.

5' Prvi gol Srbije posle pet minuta igre, Šešum je probio po levoj strani – 2:1.
Foto: StarSport
4' Nova greška naših bekova, ovaj put Nenadića, Vori povećava prednost Hrvatske – 2:0.

3' Šešum krade loptu, pa greši, Duvnjak je izborio sedmerac, Čupić trese mrežu Srbije – 1:0.

2' Dobra odbrana "Orlova", Marsenić blokira šut Duvnjaka.

1' Nenadić pogađa stativu u prvom napadu Srbije.

20:32 Počeo je balkanski obračun u Spaladijum areni.

20:30 Hrvati su bili svetski i olimpijski šampioni, ali nikad Evropski. Srbija nema nijedno zlato, poslednja medalja bilo je srebro na pomenutom EP kod kuće.

20:20 Euforija u Splitu uoči početka meča, oko Arene se kreće "reka" navijača, Spaladijum će biti pun. "Orlove" čeka paklena atmosfera. 20:30 Oko 12.000 hrvatskih navijača zviždalo je tokom intoniranja himne Srbije "Bože pravde" u Spaladijum areni.

20:00 Suvereni vođa "kauboja" je jedan od najboljih rukometaša sveta Domagoj Duvnjak, koji je postigao 602 gola na 184 utakmice u dresu Hrvatske. Ništa manje opasni neće biti veteran Igor Vori (587), te Ivan Čupić (511), Manuel Štrlek (466) i Zlatko Horvat (436).

19:40 Glavni adut Srbije u napadu je Marko Vujin, strelac 489 golova na 126 nastupa za "Orlove", pratiće ga Žarko Šešum (370 na 139), a iz drugog plana će delovati Dobrivoje Marković (223) i Petar Nenadić (213).

19:20 Hrvatska je uoči EURO odigrala samo tri test meča, prvo je remizirala pa pobedila Sloveniju u oktobru, a onda nadigrala Crnu Goru u jedinoj proveri u januaru.

19:00 Srbija je tokom pripremnog perioda pobedila i remizirala sa Austrijom u prva dva test meča, a onda doživela pet uzastopnih poraza, od Švajcarske, Rumunije, Makedonije, te dva puta od Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

619 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: