"Izjava Nikolića nešto jako loše i jako ružno"

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio da je izjava bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Banjaluci nešto "jako loše i jako ružno"

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.01.2018.

18:49

Tanjug, arhiva

On je dodao i da se boji da patrijarh srpski Irinej ne služi Bogu, nego jednom narodu i naciji.

Izetbegović je u intervjuu za sarajevsku televiziju N1 rekao da bi Crkva trebalo da bude Hristov sledbenik, a ne, kako je rekao, uski nacionalist, što se, kaže, srpskom patrijarhu prečesto dešava.

Nikolić je, naime, nakon što mu je uručen orden predsednika RS Milorada Dodika na obeležavanju Dana RS, rekao, između ostalog, da tom entitetu "od srca želi samostalnog i nezavisnost".

Govoreći o jučerašnjem obeležavanju 26. godišnjice postojanja Republike Srpske, Izetbegović smatra da je to bilo "aktivno suprotstavljanje odluci" Ustavnog suda BiH, te da je upravo na njegovu inicijativu taj sud Dan Reublike u RS proglasio neustavnim.

"Naše Tužilaštvo je pomalo počelo da se bavi politkom i izbegava da radi svoj deo posla. Ono što je radio tužilac Marković, da optuži neke trećerazredne u tom nizu, a one koji su inspiratori ne. Tužilaštvo tako ohrabruje jedno drsko ponašanje", naveo je Izetbegović.

Lider Bošnjaka u BiH kaže i da je, kada je reč o toj proslavi, juče namerno ćutao da bi, kako kaže, drugi progovorili.

"Ja sam namerno ovaj put ćutao da bi drugi progovorili. Ja sam svoj deo posla završio, po mojoj apelaciji 9. januar ne može biti dan koji se proslavlja kao Dan RS. Ovo što rade je sve protiv Ustava i zakona i kad-tad će prestati. Samo treba biti uporan, kako su oni uporni jer na našoj strani su zakon i pravda", rekao je.

Izetbegović kaže da se sa pravoslavnim popovima ne može slaviti dan koji "pripada svima" kao pravoslavna slava, terajući Bošnjake i Hrvate.

"Slaveći dan iz '91. godine, kada je odlučeno da Srbi razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima, a znamo kako je to teklo. Hteo sam da vidim kako se aktiviraju. Hteo sam da to proradi, da to ne bude odnos Izetbegović - Dodik ili SDA - RS. Imali smo reakcije OHR-a, Američke ambasade i nadam se da će sudovi i tužilaštva početi da rade svoj posao", rekao je Izetbegović.

Inače, iz njegove Stranke demokratske akcije ranije danas je zatraženo da se analizira jučerašnja proslava Dana Republike u Republici Srpskoj, a od tužilaštva da preduzme određene mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: