Završena Deklaracija o očuvanju srpskog jezika

Tanjug

08. 01. 2018. u 09:15

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao da je reč o pravno-političkom aktu koji Srbima treba da omogućida zaštiti srpski jezik i ćirilično pismo

Завршена Декларација o очувању српског језика

Foto: N. Fifić

Deklaracije o očuvanju srpskog jezika i kulture je završena i spremna je za potpisivanje i usvajanje, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, navodeći da je reč o aktu koji treba da zaštiti obeležje srpskog identiteta a to su srpski jezik i ćirilično pismo.

"Reč je o pravno-političkom aktu koji Srbima treba da omogući ono što je normalno za svaki narod u Evropi i svetu, a to je da zaštiti obeležje njihovog identiteta, naš srpski jezik, naše ćirilično pismo", rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

On je kazao da je obaveza svake države da ulože maksimum aktivnosti na očuvanju elemenata nacionalnog identite Srba i da se traži samo ono što se garantuje i što je omogućeno manjinama u Srbiji.

Deklaracija će, kaže Selaković, zapravo biti Aneks Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, a biće fokusiran samo na jedno pitanje, a to je pitanje očuvanja obeležja srpskog nacionalnog identiteta srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

"Važno je da je Deklaracija završena. (Predsednik RS Milorad) Dodik rekao da će najverovatnije na Sretenje biti usvojena i nadam se da će biti tako. Uveren sam da ona neće biti mrtvo slovo na papiru", naglasio je Selaković.

Upitan za pojedine kritike, on je rekao da "uživa svaki put u manipulacijama u srpskim medijima".

"Navikli smo da neko nešto kritikuje a da tekst nisu videli. Hajde da vidimo tekst pa da vidimo šta će se delati", zaključio je Selaković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (73)

Prilog za Deklaraciju

08.01.2018. 11:45

@Lun - Isus je pre 2000 godina rekao : Množite se i naselite ovu planetu ! Zato svi moraju znati osnovno pravilo u prirodi : Čije su ovce na livadama, njegova je i planina !

Narod je važniji od teritorije

08.01.2018. 10:41

Stavove SPC treba saslušati, ali odluku donosi državni vrh koga je narod izabrao i koji na prvom mestu mora vodi računa o interesu Srba na KiM, CG, Hrvatskoj i drugim susednim državama. Država Srbija više ne sme dozvoliti da neko Srbe maltretira zato što su pravoslavci ili pišu ćirilicom. Takođe država Srbija mora investirati u privredu u onim opštinama gde su Srbi u većini !

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 16:20

@Narod je važniji od teritorije - Свакако је народ најважнији, али се народ најбоље (са)чува и траје на свом језику, писму, вери. Односно мора сачувати свој културни и национални идентитет. Без тога наступа асимилација народа у неки други народ који то зна боље да чува.

Avram

08.01.2018. 10:45

Srpska Pravoslavna Crkva je zvezda vodilja Srpskog naroda,Srpske nacije i celokupnog Srpstva.Da nismo imali SPC,Srbije mozda i Srba danas ne bi ni bilo.Zahvaljujuci SPC danas postoje Srbi i drzava Srbija.Sve ostalo je 'luk i voda'.

Isusove reči o natalitetu

08.01.2018. 12:26

@Avram - Isus je pre 2.000 godina rekao : Množite se i naselite celu planetu ! Zato svi, pa i SPC, moraju znati osnovno pravilo u prirodi : Čije su ovce na livadama, njegova je i planina !

Лука

09.01.2018. 14:03

@Avram - Драги Авраме, ја сам прије неколико година послао е.пошту у сами центар СПЦ.а, одакле је стигао одговор - НА ЛАТИНИЦИ. Дакле. немојте бити у заблуди! Да је СПЦу битно да се Срби рађају и множе, прво би издејствовала укидање ПДВа на опрему за бебе!!!! А да не говорим о нечему другом!

Наставник

08.01.2018. 10:45

О чему ви причате? 15% ученика у Новом Саду од 5-8 разреда НЕ ЗНА ћирилицу, а преко 40% меша ћирилицу и латиницу. Некада такви не би дошли ни до четвртог разреда а сада због тога не могу да понављају ни у осмом.

Sanja

08.01.2018. 12:51

@Наставник - Eto uzmimo da je tacno to sto si napisao , pa zar to nije dokaz vise da je deklaracija potrebna??Poenta i jeste da sacuvamo jezik i pismo .

Лука

09.01.2018. 14:00

@Наставник - Зашто ти Сања онда ниси написала свој коментар ћириличним писмом?Сви сте каобајаги за очување ћирилице, а од укупног броја коментара на овај чланак, само неколико је написано тим писмом. Још нам људи омогућили да користимо компјутере са ћирилицом, али не, нико неће! Жалосно, прежалосно.....

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 16:26

@Наставник - Али треба да знате, српска ћирилица се не може сачувати с правописом у коме је за један језик нормирано двописмо. Зато не постоји ниједан други језик у Европи и свету у коме лингвисти нормирају алтернативна писма. То је наметнуто само Србима с нескриваним циљем -- да се постепено замени српска азбука и да она нестане. То је први сигуран степен ка асинмилацији Срба. Латиничење је био полазни неизбежан пут Срба католика у њихову асимилацију, завршену у 20. веку.

Miske

08.01.2018. 10:55

То је одавно требало урадити. Искључиво ћирилицом писати у основним и средњим школама. Законом прописати. Такође сви документи које издаје Р.Србија.

Srpska latinica ima Đ

08.01.2018. 12:27

@Miske - Latinica je takođe srpsko pismo. Samo mi imamo Đ, a drugi pišu Dj.

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 16:13

@Miske - Треба да научите да је та тврдња смишљена лаж од неких српских филолога, која нема никакве везе с истином. То писмо латиничко са Đ, а пре тога Dj сачињено је специјално за Хрвате, у то време нужно и Србе католике, а огромна већина Срба тада је већ имала ћириличко писмо и нико здрав у свету не сачињава писмо на писмо. То латиничко писмо увек је у окупацијама, после забрана ћирилице, наметано насилно Србима. А под комунистичком идеолопгијом, уз злоупотребу српских лингвиста, то је писмо наметнуто

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 16:17

@Miske - И још ово. Кад Срби кажу да је "и латиница је српск", то је тачно колико је тачно и када Хрвати кажу да је "и ћирилица хрватска", а зна се да је у време Вука Караџића Гај морао саставити латиничко писмо да би Хрвати имали исти језик са Србима. Међутим, ни по којој основи, а посебно по верској, Хрвати нису могли писати свој језик српском ћирилицом. Зато је за њих сачињена латиница. Касније је та латиница насилно наметана свим Србима, посебно у окупацијама када је српска азбука забрањивана.

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 16:22

@Miske - Истина је, нажалост, сасвим друкчија: та латиница Србима је најпре наметана после забрана ћирилице под окупацијама.

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 16:58

@Miske - Треба да се зна истина, а не обмана. Српска латиница не постоји, јер када је сачињавана латиница за стандардни језик из реформе Вука Караџића да би га прихватили Хрвати, они га нису могли из мноштва разлога примити на српској ћирилици. Стога је због њих сачињено специјално абецедно писмо, које је, истина блиско оној латиници која је била наметнута већ пре тога Србима католицима. Срби католици су преко латиничења асимиловани у Хервате, а та хрватска абецеда је остала Хрватима јер је за њих сачиње

Aleksandar

08.01.2018. 11:11

Generalni sekretar predsednika Srbije??? Kakva pompezna titula u gladnoj i siromasnoj Srbiji. Dosta bahacenja Vucicu. Vrati otete penzije sine.

danica

08.01.2018. 11:42

Narodi koji koriste kinesko pismo ga jos uvek koriste, a kudikamo je komplikovanije od cirilice, tako i ovde treba da se sacuva cirilica

MILOMIR - LO

08.01.2018. 11:49

Kada je rec o dijalogu o Kosovu i Metohiji, on ce biti nastavljen tokom januara i da ce radna grupa izaci sa svojim planom narednih aktivnosti. Veoma je vazno da se razgovara na razlicitim forumima, da ljudi imaju pravo na misljenje a da to nisu samo politicari jer je KiM mnogo vise od politickog pitanja. Sto se tice izjave Amfilohija ona stvarno spada u vradzbine sto je zaista sramota, kao sto je

Milivoje

08.01.2018. 12:06

Amfilohije je vrhunski intelektualac, Srbin i pravoslavac a Vučić pravnik bez i jednog jedinog dana radnog staža u struci, čovek kome Kosovo apsolutno ništa ne znači, evrofil i Jugosloven koji pravoslavlje i Rusiju koristi isključivo u predizborne svrhe.

Dimitrov

08.01.2018. 12:50

@Milivoje - Druže, ako se Vučić i kancelarija za KiM ne bore za očuvanje Kosmeta i našeg naroda tamo onda neka mu služi na čast to što je izjavio! A da li Vučić radi za Kosovo samo pred izbore to najbolje da pitamo narod koji tamo živi, uostalom izjasnili su se na izborima koga podržavaju!

rajko

08.01.2018. 12:09

Trebalo bi sacuvati cirilicu, po tome je Srbija prepoznatljiva. Ali ne treba ni latinicu izbaciti zbog saradnje sa zemljama celog sveta, latinica je svetsko pismo!

није Него

08.01.2018. 12:26

у Немачкој, Швајцарској, сви натписи су на тим језицима, медији, све могуће, декларације на производима...... а не можемо рећи да су земље мање толерантне и да их неко критикује због тога?? шта је проблем да се потпуно избаци латиница, какве ми везе имамо са њом?

Крајишник1975БЛ

09.01.2018. 00:53

@није Него - Апсолутно никакве осим да с нам ју комуњаре насилно наметнути ткз. ,,Новосадским књижевним договором", прије тога су исто покушали и аустро-угари, швабе па нису успјели, то је само комуњарама пошло за руком. Дакле треба избацити све латиничне натписе и оне који садрже енглеску терминологију, фино да буде ко у Русији, ако хоће кока-колу и МекДоналдс онда тако и да пишу!

Rastko

08.01.2018. 12:32

Svako neka se drzi svoga inace smo nagrabusili ako se uhvatimo tudjih ili oni nasih pa bude povuci potegni !!!

Д. З.

16.02.2018. 15:29

@Rastko - Не види се да се у писму држите свога. Ви се држите хрватске абецеде. А ако сте Хрват, свака част, Ви пишете тим својим писмом, и то је у реду. Али, ако сте Србин, Ви очигледно не знате које је српско писмо.

Rastko

08.01.2018. 12:36

Nije zgoreg da nam i drzava udari pecat kad god se drzimo svoga da bi to bilo pravno-politicka i valjana stvar kao kad se uhvatimo mnogih drugih stvari pa naknadno jurimo pecat !!!

Rastko

08.01.2018. 12:38

A jel cemo moci da platimo neko drugo lice da umesto nas cuva tradiciju dok mi spikujemo na Svapski i Anglosaksonski !?

Rastko

08.01.2018. 12:40

Tolika frka ni oko cega i sta nam znaci jedan akt vise ili manje kad mi ne cuvamo ni svoje najmilije a cuvacemo vec razvezani nam jezik na svim mogucim pismima !?

Sale

08.01.2018. 12:47

Очување националног идентитета се и огледа у употреби писма и говора

Rastko

08.01.2018. 13:01

Nikad ali pazi kada nikad niti jedan politicko pravni akt ove drzave obicnom narodu nije doneo boljitak niti u proslosti niti sadasnjosti niti ce u buducnosti !

Gaga

08.01.2018. 13:01

Trba sacuvati cirilicu jer bez nje kao da nismo vise Srbi I Srbski narod, a latinica je svetsko Pismo I nju ne treba izbacivati!

GajbexG

08.01.2018. 13:43

Treba sacuvati cirilicu i nase pismo i kulturu kao i obicaje koje smo poceli da zaboravljamo.

penzionervolonter

08.01.2018. 13:44

Bojim se da će ova deklaracija biti još jedan memorandum posle više od 30 godina i da će izazvati slične posledice !

Bojan

08.01.2018. 13:48

Deklaracija o ocuvanju srpskog jezika treba da zaštiti obeležje srpskog identiteta, a to su srpski jezik i ćirilično pismo.

Bojan

08.01.2018. 13:49

Deklaracija o ocuvanju srpskog jezika treba da zaštiti obeležje srpskog identiteta, a to su srpski jezik i ćirilično pismo.To je zastita srpskog nacionalnog identiteta.

Jezik

09.01.2018. 13:29

@duca - Као Мађар, матерњи језик ми је на првом месту. Једна пријатељица, стара познаница из Београда из војничких дана сумња у то. Она тврди да говорим, тачније пишем много лепше него већина Срба. Њен суд ми прија, чак што више чини ме поносним. Тај придев можда нисам заслужио. Лако је типкати, али ја пишем писма ћирилицом њој. Пером и својим рукама. Старомодан. Можда. Што хоћу да кажем, у праву сте. Али немојте заборавити, и други цене ово писмо.

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 15:25

@duca - Свака част овом Мађару. Он много боље зна од многих Срба да је српско писмо ћирилица и он из поштовању према српском језику и Србима, њихов језик не само да добро познаје, него га и пише српским писмом. Кад би сви Срби имали сачувано знање о српском писму као што то зна овај частан Мађар, Срби би одсада били без проблема са својим писмом.

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 15:20

@Kruna - Језик и културу не ТРЕБАМО, него треба да сачувамо. Али ако не сачувамо и ћирилицу неће бити ни српског језика, ни српске културе, ни Срба, јер ће бити временом преко латиничења асимиловани и нестати баш исто као што су нестали Срби католици.

Dipl. ing. Milena Jovanovic

08.01.2018. 14:21

Deklaracija tj povelja kao i unutrasnji dijalog je nesto po cemu ce generacije pamititi ovu vlast! Nesto korisno za narod.

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 15:22

@Dipl. ing. Milena Jovanovic - То ћете бити у праву само уколико се Декларацијом затражи да се неизбежно и српски језик нормира само на српском писму (ћирилици), дакле на једном писму као што је то по целој Европи и свету у свим другим језицима.

Bojana

08.01.2018. 14:31

I ćirilicu i jezik i pravoslavlje! I povratiti ono što je nepravedno oduzeto...

Gorana

08.01.2018. 14:44

Trebalo je ovo uraditi i ranije čim smo videli da se stanje pogoršava i da se ćirilica polako briše iz našeg društva.

Dragi

08.01.2018. 15:48

@Gorana - Mnoge ranije nije zanimalo da se očuva srpski identitet, čak je bilo loše biti i patriota, zato je ova deklaracija jako bitna za nas.

др

10.01.2018. 10:39

@Gorana - Горане и Драги видим да сте ми јако за ћирилицу као многи овдје на овој страници док упорно пишете Латиницу. Толико о вашој досљедности.

Viktor

08.01.2018. 15:44

Niko neće brinuti o nama osim nas samih. Zato je ova deklaracija veoma bitna za očuvanje našeg identiteta.

Д. З.

16.02.2018. 15:18

@Darko - То је тачно само уколико истовремено српска ћирилица поново у српском правопису добије апсолутно суверени статус.

Saša

08.01.2018. 16:18

Deklaracija je dobra ako je prati i konkretan plan i aktivnosti. Bez određenih mera i aktivnosti bojim se da ne ostane mrtvo slovo na papiru. Ipak, deluje da Vlada ima cilj i mere za njegovo dosezanje i zaštitu našeg nacionalnog identiteta.

Крајишник1975БЛ

09.01.2018. 00:49

Сви су за декларацију о заштити Српског језика и његовог писма Српске ћирилице, а мало ко њиме овдје у коментарима се служи!? Све док се не уведе изричита одредба која ће довести до пуне примјене устава, а то је да је једино званично писмо у Србији, српска ћирилица нама неће бити напретка. Под том одредбом би се одредио рок (нпр. 3 мјесеца) за сва физичка и правна лица да промјене све натписе-рекламе-називе производа на Српски језик, у противном ће држава реаговати и уклонити неуставне натписе.

Sačuvati srpsko Đ i đ

09.01.2018. 14:32

@Крајишник1975БЛ - Pravi Srbi se bore da se pored ćirilice (srbice) sačuva i srpska latinica koja jedina ima slovo Đ i đ, jer ostali narodi koriste Dj i dj !!

Игор

10.01.2018. 17:58

@Крајишник1975БЛ - Српско слово Đ? Откад то, од 1914 и окупације Србије? Јел од тада? А ако те занима, то слово постоји у још језика. Кад говоре о богатству двоазбучности, како смо ми једино тако богати. Да је то право богатство и други би га видели, други Православни народи, али не они се боре да сачујавају своје писмо, у Русији и Грчкој, јер не виде богатство што се само код нас види. И само ћемо ми испаштати због тога, јер када пишемо "српском латинициом", странци то види као хрватски, док ћирилицу македонски.

Драгољуб Збиљић

16.02.2018. 15:10

@Крајишник1975БЛ - То што сте рекли нема везе с чињеницама и истином. Општесрпска латиница никада није састављена за све Србе и не постоји, Та латиница о којој говорите јесте хрватска гајица, И баш она је први пут насилно у окупацији 1916. године први пут, уместо забрањене ћирилице, наређена од окупатора. Треба познавати чињенице, па тек онда говорити о нечему. Општесрпска је само српска ћирилица.

Д. Збиљић

16.02.2018. 15:13

@Крајишник1975БЛ - Уз то што сте добро рекли, треба да знате да ништа не може спасти српску ћирилицу ако се њој у Правопису српскога језика поново не врати стопостотни суверенитет, тј. да се у Правопису запише да се српски језик пише ћирилицом. И да се дода ово: Све оно што је до сада написано на хрватској абецеди такође припада српској баштини.

Д. Збиљић

16.02.2018. 15:17

@Крајишник1975БЛ - Тачно је, Игоре. Туђе писмо, хрватска гајица из окупације Србије 1916. касније су у миру убациле комунистичке власти заједно са српским лингвистима с јасно изреченом намером да се српска ћирилица постепено замени хрватском латиницом. И то је урађено до данас 90 одсто у језику Срба и српском народу. Правописом српског језика мора сда се српска ћирилица нормира као једино српско писмо. Тако чувају своје писмо сви други. Само су Србима "увалили" двоазбучје смишљено, да има чиме да се замени ћирил

Драгољуб Збиљић

17.02.2018. 10:08

@Крајишник1975БЛ - Наравно у Србији мора да буде једно званично писмо за писање српског језика, а за друге језике остаје, наравно, њихово писмо. Али не може као до сада да буду два писма само за српски језик, па се онда спроводи мајоризација или фаворизација туђег, хрватског писма и у језику Срба. Тај начин српског уникатног решења питања писма (два алтернативна писма) донео је смишљено и пламирано замењивање српске ћирилице и њен помор 90 одсто у писању српског језика. То је и противуставно по Члану 10.

Игор Драгославић

11.01.2018. 09:28

Која је то страховита иронија да се коментари подршке ћирилици пишу латиницом!