KATASTROFA U BIH: Zavod PIO ostao bez novca, isplata penzija pod znakom pitanja!
Foto: Shutterstock

NIJE PRODUŽEN KREDIT

KATASTROFA U BIH: Zavod PIO ostao bez novca, isplata penzija pod znakom pitanja!

Bosna i Hercegovina -

Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zbog neusvajanja budžeta FBiH za ovu godinu nije produžen revolving kredit kod komercijalnih banaka u visini od 74 miliona KM, čime je od dovedena u pitanje redovna isplata penzija!

Kako je potvrdio član Upravnog odbora (UO) Zavoda i predsednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić, decembarske penzije, čija je podela počela danas, nisu upitne, ali jesu januarske.

Omerefendić je podsetio da je ugovor za revolving kredit istekao 31. decembra 2017, a upravo tim sredstvima poslednjih meseci bila je omogućena redovna isplata penzija.

On je napomenuo da će se o novonastaloj situaciji razgovarati na sednici Upravnog odbora PIO, koja bi trebalo da bude održana u narednih petnaestak dana.

"Ako ne bude usvojeno barem privremeno finansiranje, imaćemo velikih problema. Oko 14 miliona KM ostalo nam je od starog kredita, tako da ćemo januar nekako pregurati, ali s mogućim kašnjenjem. No, posle toga sve je moguće" kaže Omerefendić.

On je dodao da je životni standard penzionera lošiji nego ikad. Podsetio je da, osim kredita koji nisu dobili, nije došlo ni do usvajanja novog zakona o PIO, koji je na snagu trebalo da stupi 1. januara. Njime je, kaže, bilo predviđeno povećanje penzija za pet i deset odsto, ali ni od toga za sada nema ništa.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Shutterstock/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track