Od srpskih stanova 10 miliona maraka

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 01. 2018. u 08:23

Optuženi za preprodaju imovine u Sarajevu negiraju krivicu. Među osumnjičenima i bivši ministar tzv. RBiH

Од српских станова 10 милиона марака

Policija sprovodi Aliju Delimustafić / Foto N1

NA ročištu za izjašnjenje o krivici povodom prodaje srpskih stanova Arapima, juče se 26 od 38 optuženih u Kantonalnom sudu u Sarajevu izjasnilo da nije krivo za organizovani kriminal. Alija Delimustafić, ratni ministar unutrašnjih poslova Alije Izetbegovića, nije dao iskaz jer se njegov branilac nije pojavio u sudu.

U predmetu "Pravda" Delimustafić je uhapšen krajem 2016. godine kao šef zločinačke organizacije koja je nezakonito dolazila u posed napuštenih stanova u Sarajevu. Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih sa područja Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili na članove organizacije i njihove rođake, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim licima. Prema optužnici stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM. Tužilaštvo je istaklo da je reč o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. RBiH, sudija, tužilac, osam advokata, sudski veštak, notar, zamenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, opštinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

Optužnica sadrži oko 1.000 stranica, priloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje više od 150 svedoka i 13 veštaka. Ostali optuženi u ovom predmetu o krivici izjasniće se 12. januara, a pravna lica 17. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije