Priština unosi zabunu sa pozivnim kodom 383

D. D.

03. 01. 2018. u 07:42

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pojašnjava primenu sporazuma o telekomunikacijama. Za korisnike usluga MTS sve po starom

Приштина уноси забуну са позивним кодом 383

TELEFONSKI saobraćaj između centralne Srbije i Kosova i Metohije odvija se i odvijaće se po domaćim tarifima, i za pozive u okviru fiksne i mobilne telefonije "Telekoma Srbija" neće biti potrebno birati kod za geografsku oblast +383, uprkos politički motivisanim izjavama prištinskog RAPEK-a.

Ovo je u utorak saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju povodom navoda kosovskog Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije po kojima će od sredine ove godine Kosovo imati svoj pozivni broj +383. Prema tim najavama, pozivni brojevi Srbije (+381), Slovenije (+386) i Monaka (+377), koje su kosovski telefonski fiksni i mobilni operateri koristili do sada, ukinuće se do juna.

Iz Kancelarije za KiM, međutim, poručuju da će na teritoriji Srbije nastaviti da funkcioniše jedinstven telekomunikacioni sistem "od Horgoša do Dragaša" i da će korisnici usluga kompanije MTS d.o.o. nastaviti da pozivaju centralnu Srbiju na isti način kako su to činili do sada, i obrnuto:

- Najnovije dezinformacije Prištine u vezi sa navodnom univerzalnom upotrebom pozivnog broja +383 za cilj imaju unošenje zabune među građane Srbije na KiM. Beograd će poštovati dogovore postignute u Briselu, uključujući i Sporazum o telekomunikacijama, ali neće dozvoliti naknadno upisivanje sadržaja u taj sporazum, niti njegovu zlonamernu interpretaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije