MINISTARSTVO O “SPORNIM DIPLOMAMA”: Komisija za akreditaciju nije imala osnova da ospori doktorate

Tanjug

28. 12. 2017. u 17:40

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da Komisija za akreditaciju nije imala osnova da ospori doktorske diplome i da to može da uradi samo ministarstvo

МИНИСТАРСТВО О “СПОРНИМ ДИПЛОМАМА”: Комисија за акредитацију није имала основа да оспори докторате

Shutterstock

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da Komisija za akreditaciju nije imala osnova da ospori doktorske diplome i da to može da uradi samo ministarstvo.


U Ministarstvu prosvete kažu da se "sporne doktorske diplome" stečene u skladu sa Zakona o visokom obrazovanju iz 2005. godine, mogu smatrati validnim ukoliko su ih izdali državni fakulteti koji nisu imali saglasnost univerziteta za nastavni plan magistarskih studija.


PROČITAJTE JOŠ: UZBUNA NA PRIVATNIM FAKULTETIMA: Sporno čak 2.000 doktorata

Kako se navodi u saopštenju validne su i diplome privatnih fakulteta, koji nisu imali saglasnost univerziteta, odnosno nisu pribavile formalnu saglasnost nadležnog ministarstva za nastavni plan magistarskih studija.

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta osporila je doktorate koje su izdale visokoškolske ustanove koje, prema proceni komisije, za to nisu imale ovlašćenje.


Razmera problema je utoliko je veća zbog činjenice da su osporene doktorske diplome nastavnicima visokoškolskih ustanova koje su u prethodnim akreditacionim ciklusima bile akreditovane i što je veliki broj studenata stekao visoko obrazovanje upravo u tim ustanovama, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

неимени

28.12.2017. 18:01

Докторати имау смисла само за научнике и оне којима је образовање занимање. А и у том случају не показују (углавном) ништа више од могућности појединца да испреписује својим речима, шта у основи није лоше јер то не би могао да уради без да разуме то шта преписује. 2000 доктората? Шта је с тим људима? Зар немају паметнија посла или баш сви до једнога раде у високошкилским установама? Или је ипак реч о паланачкој опседнутости дипломама.

Miljan Dencic

28.12.2017. 18:09

Koliko sam ja razumeo nikom nije potrebna dozvola za izdavanje doktorata? Znaci doktorat može da se kupi i na buvljaku...

aco

28.12.2017. 18:48

Sta reci a ne zaplakati? Izgleda da nam je cenjeno ministarstvo popunjeno bas sa tim i slicnim diplomama.Bilo bi malo poglupo da ostanu bez tako skupo stecenih zvanja.

Утеривач

28.12.2017. 21:14

Наравно да није било основа пошто је тражен документ који правно није постојао у периоду за који комисија захтева па тако и није могао бити издат! Поставља се и питање валидности таквог акредитационог тела која не зна ни елементарне правне норме, чак ни своје надлежности тј. ни обавезе ни права! А када је такво акредитационо тело замислите какве акредитације оно издаје!