Dostupni linkovi

HNV: Posao policije nije da određuje karakter sukoba u Sonti


Predsednik organizacije koja predstavlja Hrvate u Srbiji Slaven Bačić izjavio je povodom saopštenja somborske policije da tuča više lica u Sonti, kod Apatina, nije nacionalno motivisana, da posao policije nije da određuje karakter sukoba, već da prikuplja činjenice.

"Sada među pripadnicima hrvatske zajednice u Sonti postoji atmosfera straha. Ljudi su uplašeni, ne žele da govore o tom slučaju, povlače se u privatnost. Prema mom mišljenju, to je posledica pristupa državnih organa i njihove interpretacije događaja", rekao je, kako prenosi Hina, Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća.

Novosadski advokat Veljko Milić, zastupnik jednog od trojice pretučenih mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti, rekao je danas da je "veoma indikativno" to što je njegov klijent, koji je policiji prijavio taj slučaj, "od oštećenog preko noći postao osumnjičeni koji je drugima naneo telesne povrede".

Komentarući saopštenje policije u kojem se navodi da sukob nema nacionalni predznak, Milić je kazao da njegov klijent ima dokaze da je motiv napada bila njegova hrvatska nacionalnost i da će oni te dokaze predstaviti tužilaštvu, prenosi Hina.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković osudio je ranije danas napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti i naveo da je tim povodom upućena protestna nota vlastima u Srbiji. Ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da podaci policije i Bezbednosno informativne agencije pokazuju da su predstavnici hrvatske vlasti izmislili međunarodni karakter sukoba i tuče u Sonti.

O napadu na mladiće hrvatske nacionalnosti u Sonti javnost je u utorak obavestio predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je rekao da su pretučena tri mladića hrvatske nacionalnosti i da su tom prilikom "korišćeni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom".

Policija u Somboru potom je saopštila da je identifikovala trojicu mladića koji su u Sonti u noći nedelja na ponedeljak, posle verbalnog konflikta, izazavali tuču u kojoj je učestvovalo više lica, kao i da će protiv jednog 19-godišnjaka podneti krivičnu prijavu, a protiv druge dvojice prekršajne prijave.

Policija je navela da taj incident nije nacionalno motivisan, niti da je operativnim radom utvrdjena bilo koja indicija koja bi ukazivala na nacionalne motive.

XS
SM
MD
LG