27. jul  2008. 14.49  | Izvor: FoNet

Rezistentna tuberkuloza u Srbiji?

SOKO BANJA - U specijalnoj bolnici nedaleko od Soko Banje u karantinu se nalazi desetak pacijenata, za koje se nezvanično saznaje da su oboleli od rezistentne plućne tuberkuloze.

Za ove pacijente, koji su oboleli od najopasnijeg tipa tuberkuloze, opremljeno je, kako se tvrdi, posebno krilo ove bolnice, i o njima brine više zdravstvenih radnika.

Ovde su smešteni pacijenti iz gradova širom Srbije, Beograda, Niša i pojedinih gradova Vojvodine. Nezvanično se saznaje da ovi pacijenti nemaju adekvatno lečenje, zbog nedostatka odgovarajućih lekova.

"Oni koji imaju para lekove kupuju u inostranstvu, a oni siromašniji primaju klasičnu terapiju za običnu tuberkulozu, koja ne daje gotovo nikakve rezultate. Dnevna doza lekova nabavljenih u inostranstvu košta od 40 do 100 evra".

Isti izvor kaže da je pre mesec dana karantin obišao predstavnik Evropske unije (EU), koji je "ocenio da je odeljenje opremljeno po evropskim standardima". To je, kako se tvrdi, uslov da iz EU stignu besplatni lekovi za rezistentnu tuberkulozu. Posebno bolničko krilo otvoreno je uz finansijsku pomoć republičkog ministrastva zdravlja.