– Otvoreni i očajnički poziv na pobunu grupe mladih koje je tranzicija odbacila u podzemni, kanalizacioni svet, a korumpirana vlast ne čini ništa da uredi društvo, pa se njime šire agresija, korupcija, nemoral i kvazireligija, sažetak je predstave „Mortal kombajn“ (Pavel Sala/Dino Mustafić), koju je izvelo NP Sarajevo na 14. jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.


„Sudije ne sude. Popovi ne čitaju Bibliju. Reis-ul-ulema zabranjuje deci novogodišnje paketiće. Da li nam je potrebna nova Al Kaida? Sve treba srušiti i iznova sagraditi“, samo su neke od replika iz tog komada, koji je izazvao veliku pažnju publike i novinara na okruglom stolu posle njegovog izvođenja. Istakavši da publika u BiH na predstavu reaguje ovacijama, jer je „život gori od onog što je u njoj prikazano“, glumac Josip Pejaković je poručio da je to „početak nečega što se mora dogoditi. – Ovde se demokratijom ne može pobediti haos. Revolucija se mora dogoditi. Ona može biti katastrofalna, ali mora se dogoditi, smatra Pejaković.

Naglasivši da je tekst poljskog pisca prilagođen lokalnim prilikama, ali da je veoma aktuelan ne samo u BiH, već i u drugim zemljama u tranziciji, reditelj Dino Mustafić je svedočio da je insistirao na direktnosti komada, a na primedbu da u predstavi nema humanosti, odgovorio da je to, iz njegove perspektive – salonsko pitanje i da on „ne može da bude salonski reditelj, već mora da iskazuje svoje iskustvo i karakter“.

– Ja sam od onih koji su preživeli opsadu Sarajeva. U mom gradu je poginulo oko deset hiljada stanovnika, od kojih je 1.600 dece. Nakon toga, ne pitate se ko je za to odgovoran, nego shvatite da sve ono na čemu ste vaspitani – od porodice, škole, knjiga, društva, do humanosti – ne postoji – objasnio je Mustafić, odbacujući optužbe da je taj komad u stvari politički manifest Naše stranke, partije koju su osnovali on i mnogi bosansko-hercegovački intelektualci.

Rekavši da „živimo u okruženju u kome svako od nas može biti ubijen ili ubiti“, Ermin Sijamija, direktor drame NP Sarajevo i glumac u predstavi, kaže da je desetak dana pre premijere bilo nagoveštaja o njenoj zabrani.

– Voleo bih da živim u zemlji u kojoj bi neko zaista zabranio predstavu. Znali bismo na čemu smo, bilo bi nade. Ovako, na premijeri, u publici, bili su politički i verski funkcioneri, koji su nakon petnaestak minuta napustili salu, rekao je Sijamija.

Festival, koji je počeo 13. aprila sa dilemom „Zašto postojimo? Zašto išta postoji? – sinoć je zatvorio ansambl JDP igrajući komad „Kandid ili optimizam“, a večeras će najboljima biti uručene nagrade.

Epitaf za zvjezdoznanca

U okviru pratećeg programa u Narodnoj biblioteci predstavljena je knjiga „Epitaf za zvjezdoznanca“, Gradimira Gojera, književnika i direktora NP Sarajevo. Osim njega, o knjizi su govorili prof. dr Tijana Ašić i književnik Vidosav Stevanović. Inače, okruglom stolu o predstavi, Gojer nije prisustvovao

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari