Dostupni linkovi

Udruženje logoraša Mostar tužiće Dragana Čovića


Udruženje logoraša Mostar podnijeće krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, te poslanika u Saboru Hrvatske Bože Ljubića, zbog negiranja haške presude Prliću i drugima, saznaje RSE.

Upravni odbor Udruženje logoraša Mostar održao je u četvrtak sjednicu na kojoj je donesena odluka da Udruženje ide s tužbom protiv Čovića i Ljubića, i to zbog negiranja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju bivših čelnika tzv. Hrvatske zajednice Herceg Bosne od 29. novembra ove godine.

„Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s Krivičnim zakonom FBiH“, navode iz Udruženja, podsjećajući na Čovićevo i Ljubićevo javno negiranje presude Međunarodnog suda.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju svim optuženima u predmetu "Prlić i ostali" potvrdilo je krajem novembra prvostepene presude za zločine nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u BiH.

Bivši premijer tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosna Jadranko Prlić pravosnažno je osuđen na 25 godina zatvora, čije je potvrđena prvostepena presuda, a vrijeme provedeno u zatvoru računa se u zatvorsku kaznu. Prlić, kao i ostali optuženi, u zatvoru su od 2004, kada su se dobrovoljno predali.

Bivšem ministru odbrane tzv. "Herceg-Bosne" Bruni Stojiću i načelniku Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku potvrđene su prvostepene presude od 20 godina zatvora, a vrijeme provedeno u zatvoru računa im se u zatvorsku kaznu.

Potvrđena je i drugostepenu presuda još jednom bivšem načelniku Glavnog stožera HVO Milivoju Petkoviću, koji je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora, te presuda bivšem komandantu vojne policije Valentinu Ćoriću, osuđenom prvostepeno na 16 godina.

Potvrđena je i presuda načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću, osuđenom prvostepeno na deset godina zatvora.​

Predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini, kao i većina političara iz Hrvatske, uključujući premijera i predsjednicu Hrvatske Andreja Plenkovića i Kolindu Grabar-Kitarović prvobitno su izjavili da ne priznaju odluku Haškog suda. Dragan Čović je presudu nazvao zločinačkom.

XS
SM
MD
LG