Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.12.2017.
03:30
Vestionline A

Pregledajte se sami: Proverite zdravlje za 10 minuta na ovaj način!

Zdravstveni testovi mogu otkriti pojedinosti o stanju vaših očiju, pluća, creva, pa čak i štitne žlezde.

pixabay.com
Utvrdite stanje pluća testom od dva minuta, štitne žlezde refleksima, a sluha pomoću ručnog sata

Iako su korisna preventiva, lekari upozoravaju da brzi testovi mnogo govore o našem zdravlju, ali nikako nisu zamena za redovne kontrole! Evo kako da sami proverite kako stoje stvari...

Creva

Usporen rad creva može biti znak upalnih bolesti i gastroenteritisa, a ređe tumora debelog creva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sistem, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova žuta ljuska je nesvariva, pa ćete moći da izmerite vreme varenja. Ako se kukuruz u crevima zadržao duže od 72 sata, varenje je presporo.

Srce

Nepravilan rad srca znači pet puta veću verovatnoću od udara. Da biste ispitali njegov ritam, ispružite ruku s dlanom okrenutim prema gore. Srednji prst i kažiprst druge ruke stavite na nadlanicu. Kad osetite puls, nogom kuckajte u ritmu srca jedan minut. Ako je kucanje u ritmu sata, rad vašeg srca je u redu.

Mozak

Problemi s koordinacijom mogu upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sedite nasuprot nekog ukućanina. Sledite očima njegov prst dok ga pomiče levo-desno, pa pokušajte da ga dodirnete, a potom dotaknite svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

Štitna žlezda

Ispružite ruke s dlanovima prema dole i stavite na njih A4 papir. Ako ruke drhte, moguće je da je štitna žlezda proizvodi previše hormona, zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče.

Pluća

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodanjem ili penjanjem uz stepenice dok razgovarate s nekim. Vežbanje podstiče pluća da rade brže, a razgovor tokom uspona dodatno ih opterećuje. Ako ostanete bez daha ili otežano dišete, toliko da vam je neprijatno, vreme je za lekara.

Proverite sluh

Sluh sa starenjem polako, ali sigurno slabi. Da biste utvrdili u kakvom je stanju trenutno, potreban vam je ručni sat s kazaljkama i prostorija bez buke. Jedno uho dobro začepite prstom, a kraj drugog stavite ručni sat čiji se otkucaji dobro čuju. Osluškujte kucanje i lagano ga udaljavajte. Otkucaje bi trebalo da čujete i kad ruku potpuno ispružite, odnosno kad je sat za celu dužinu ruke udaljen od uha. Nakon što ste testirali jedno uvo, ponovite i sa drugim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online