Srbija briše ime Makedoniji?

D. MILINKOVIĆ

14. 12. 2017. u 09:02

Naša zemlja sprema mere ako Skoplje podrži prištinu u međunarodnim institucijama. Moguća promena odluke o priznavanju naziva susedne države

Србија брише име Македонији?

Foto Tanjug

SRBIJA bi mogla da pribegne radikalnoj meri u odnosima sa Skopljem i povuče priznavanje Makedonije pod njenim ustavnim imenom, ukoliko premijer Zoran Zaev ispuni "pretnje" da će glasati za članstvo Kosova u Unesko - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, Beograd će pažljivo pratiti poteze Makedonije i izjašnjavanje o prijemu Prištine u međunarodnim organizacijama, i kako se Skoplje bude postavilo prema našim nacionalnim interesima, tako ćemo i mi prema njihovim.

Vlasti u Prištini imaće priliku da potegnu pitanje članstva u Unesko tek za dve godine. Međutim, princip reciprociteta u diplomatskim i političkim odnosima sa Skopljem, Beograd bi mogao da aktivira već 2018, jer su kosovski Albanci najavili da će tada ponovo pokušati da otvore vrata Interpola.

Zaev je pre dva dana u Prištini, gde se sreo sa Ramušem Haradinajem, uz osmeh poručio da "Kosovo može da računa na podršku Makedonije u svim procesima". Ova nova provokacija makedonskog premijera usledila je nepunih mesec dana nakon što se srpskom državnom vrhu u Beogradu "zaklinjao" da "Srbija u Makedoniji ima iskrenog prijatelja".

Šef diplomatije Ivica Dačić potez Zaeva ocenio je kao još jedan dokaz licemerstva makedonskog premijera i politike vlasti u Skoplju, i poručio da će Srbija znati da odgovori na te poruke. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da se ostvarilo ono što je predsednik Aleksandar Vučić mesecima ranije najavio - da Zaev neće održati reč.

Haradinaj i Zaev / Foto Beta
To za Ivana Stoilkovića, poslanika u Sobranju i predsednika Demokratske partije Srba, nije nikakvo iznenađenje. Za njega nema dileme:

- Zaev neće i ne može da održi reč, niti će politika makedonske vlade biti u suprotnosti sa interesima Albanaca u regionu, ali i SAD, kao glavnog pokrovitelja kosovske nezavisnosti i aktuelne vlade u Skoplju. Srbiji nije u interesu da zahladi odnose sa Makedonijom, ali ako oni nastave da se ponašaju protivno našim interesima, politika Beograda treba da bude uvođenje reciprociteta u odnosima.

MANjINE

IVAN Stoilković zalaže se da se princip reciprociteta u odnosima sa Skopljem zavede na svim nivoima, ne samo kad je reč o priznavanju ustavnog imena Makedonije. On kao primer navodi status makedonske manjine u Srbiji.

- Na primer, makedonska udruženja u Srbiji od države dobijaju pomoć od 480.000 evra, dok srpske organizacije u Makedoniji ove godine nisu dobile ništa - poručuje Stoilković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (76)

Milan

14.12.2017. 09:24

Zaev je siptarski placenik i ne izrazava volju pravoslavnog naroda vec svojih nalogodavaca iz Tirane i iz americke ambasade u Skoplju,opet ce politicari bracu da zavade,ima li coveka na ovim prostorima koji ce ujediniti sve pravoslavce u jednu drzavu kao sto bi pred pravdom i bogom trebalo da bude pa onda da razgovaramo sa nasim dusmaima

Деки

14.12.2017. 15:19

@Milan - Јао Милане, брате... Мислим да смо само ми Срби у тој мери наивни (добри) да верујемо у такве ствари, да верујемо у некакво јединство православаца, да желимо да нам непријатељ буде брат, да само увек искључиво самокритични и да вечито чинимо неке уступке. Ово ми све личи на Ирачане у време Садама, када је било извесно да им се спрема пропаст, тада су јадни веровали да су сва арапска браћа уз њих, на мапи временске прогнозе су увек прогнозирали време за читаву арапску регију. Знаш како су прошли.

mesa

14.12.2017. 09:36

Vama je najbolje da se odselite za rusiju vas niko ne vli za komsije vidite i eu se polako ogradjuje dosta im je vase lazje

dokle više

14.12.2017. 09:57

Srbija se zamera Bugarima i Grcima zbog Makedonije? Kakava katastrofalna politika naših "lidera".

ветеран

14.12.2017. 10:18

Зашто се у тексту не наведе комплетна изјава Зајева.,, Македонија ће подржати Косово у ......., али не сме се заборавити да је Србија Македонији суседна земља.Значи, са овим додатком, смисао изјаве се увелико мења.

Ova dvojica k'o rođena braća

14.12.2017. 10:33

Još nisam video neku Haradinajevu fotografiju, na kojoj mu usta nisu otvorena... vidi se da je sušta intelegencija...

PP

14.12.2017. 10:38

Srbija treba da ispostavi ULTIMATUM svim državama bivše SFRJ koje su priznale Kosovo - ili povucite priznanje Kosova ili mi povlačimo priznanje vaših država, uvodimo ekonomske sankcije, raskidamo diplomatske odnose i plenimo svu imovinu vaših građana u Srbiji. Hrvatsku dodatno uceniti sa priznanjem Vlade RSK u izbeglištu i tužbom za genocid u NDH. Ako ne možemo da se vojno i ekonomski bijemo sa Amerikom, Engleskom i Nemačkom, sa ovim jadnicima i goljama u regionu vala možemo.

maks

14.12.2017. 12:19

@PP - Vaš komentar sjajno ocrtava razloge zašto su svi pobjegli od Srbije. Čak i Crna Gora.

realan

14.12.2017. 12:19

@PP - Znaš da Hr zapravo nikada (službeno) nije priznala Srbiju? Vjerojatno je i obrnuto slučaj...

PP

14.12.2017. 14:45

@PP - @maks, Nemate vi gde da bežite. Tu ste doveka. Na Balkanu. Kamenom da se dobacimo. Batina će vas stići samo tako - naročito vas ustaško-arnautske milove izrode u CG. Svako ko je iz bivše SFRJ priznao Kosovo misleći da Srbija neće reagovati, debelo se prešao. Osveta će biti strašna. Uživajte u vašoj Kosovskoj braći dok još možete i zajedno sa njima i Ustašama spremajte peraja - trebaće vam da zajedno plivate do Italije.

Dragan JA

14.12.2017. 10:42

Zajev je najobičnija igračka! Sve što šiptari žele šapnu amerima a ovi samo okrenu broj i to narede Zaevu. Teško Makedoncima sa ovakvim vladarima...

Vatro Marx

14.12.2017. 10:52

Prostio je za nevjerovati da su dve drzave iste kulture mentalitata i iste vjerispovjesti nemoze zajednicki da suradjuju . Pojedini ljudi Makedonije nisu u stanju da to pitanje rijese, za buducnost Makedonije nije dobro, valjda su svesni da ubuducnost moze ostati samo ime Makedonija, ukoliko se tako ponadaju, a znaju da Srbija igra naj vecu ulobu u buducnosti na Balkanu.

realan

14.12.2017. 10:52

Dobro a što se događa ako Njemaćka podrži Kosovo u UNESCOu? Jeli taj reciprocitet u odnosima ide dalje od Makedonije, Cg?

Срки

14.12.2017. 11:34

@realan - A da li bi se ti isto tako rado potukao sa prvakom UltimateFight-a i sa nekim jedničkom sa ulice? Pokušavaš da se praviš principijelnim u svetu gde to ne postoji. Što ne pitaš Nemačku kako je Kosovo priznala, a neće Kataloniju? Živeo.

ZIKI

14.12.2017. 10:52

Nasa zemlja nije Makedonija,i nasa zemlja je najozbiljnija zemlja,mogu reci ,ne samo u Evropi,nego i sire.Dakle,nasa zemlja se nece osvetiti nikome koji priznaju Kosovo.Toliko,

Lemi

14.12.2017. 12:42

@ZIKI - Da.Po tebi nasa zemlja ce i dalje da bude gazena i ponistavana a ti pametnjakovicu odi gledaj naucnu fantastiku i mani se politike i botovanja

Edi

14.12.2017. 10:57

A jel se oko toga pita Zaev ili Amerika, preciznije rečeno, Brajan Hojt Ji? Dačic. dobro zna na koju adresu treba da se ljuti. Kada je Amerika ucinila nešto dobro Srbiji?

zaliv.net

14.12.2017. 11:57

@Edi - Ako se ne pita nista onda to dole nije BJRM vec SAD...SAMO OSTRO sa BJRM-ovcima

Nikola I.S.

14.12.2017. 10:59

U prvom Balkanskom ratu Srbija, Bugarska i Grčka oslobodile su i podjelile regiju koja se zove Makedonija. Kada je u YU na vlast došao zločinac Broz on je da bi uništio Srbe proglasio tri nove nacije i na Srpskoj zemlji 4 nove države, jedna od njih je i Makedonija ( na djelu regije koji je pripao Srbiji). U Grčkoj i Bugarskoj nikada neće biti priznata ni Makedonska nacija niti na njihovim teritorijama proglašena Makedonska država, jer samo Srbi su imali Tita da im to uradi.

zz

14.12.2017. 12:04

@Nikola I.S. - Samo su Srbi imali karađorđeviće koji su ukinuli državu Srbiju da bi stvorili nakaznu tvorevinu. Bugari i Grci su čuvali svoje države.

Republikanac

14.12.2017. 12:21

@Nikola I.S. - Tačno. Podijelio Srbiju, pripojio Baranju Hrvatskoj, pripojio Istru Hrvatskoj, dao muslimanima naciju, stvorio Makedoniju. A mi Srbi smo bili (i sad smo) neorganizovani, ćutali i dozvoljavali da nas dijele. Nikad više braćo, držimo se zajedno! Pozdrav iz Republike Srpske.

Petar Petrovic

14.12.2017. 11:00

Pomazete sa 480000evra nas narod nema da prezivi normalno , kopaju po kontejnerima za smece sram davas bude.

Анти Антифа

14.12.2017. 11:06

@Karlobag Не знамо шта вам је то "Advent", aли ми Божић и Нову Годину обележавамо по ромејском календару и са нама сопственим обичајима.Тако да нам " Advent" не значи ништа

vuk

14.12.2017. 11:09

Politika je stvar logike a ne osecanja. Makedonija hoce u EU, uslov je da priznaju Kosovo, kao sto je to uslov i nama. Sta tu nije jasno?

jozo daj vode

14.12.2017. 14:47

@vuk - pa i nama je uslov da uvedemo sankcije rusima pa to ne radimo.a sto se tice kosova mi se tamo vracamo pre nego sto udjemo u evropsku uniju

Nikola I.S.

14.12.2017. 11:25

Slažem se potpuno da treba reagovati prema Makedoniji, ali mislim da treba reagovati još žešće prema izrodu Milu, jer su crnogorci vjekovima bili Srbi za koje je kosovo bilo svetinja, čak i himna Kraljevine CG "onamo, namo" govori o tome kako Srbi treba oružijem da vrate kosovo, ali Milo izgleda za Srpsku vlast ima posebne privilegije.

Александар Првуљ

14.12.2017. 11:47

Ново име за отпаднике треба да гласи Бивша Југословенска Република Македонија - Будућа Српска Покрајина Македонија. Тој комунистичкој слепарији није јасно да су окупирани и да је њихова власт исто као и шиптарска на КиМ и да за њих без Србије нема будућности.

zaliv.net

14.12.2017. 11:56

BJRM-ovci su mali narod koji pre svega ne postuje sebe pa kako ce postovati druge? Kite se tudjom istorijom dok se klanjaju onima koji zele da im komadaju zemlju..... dakle sa takvima samo ostro, drugacije ne moze i ne treba!

Suverena

14.12.2017. 11:57

Запад хоће да се избрише име Македоније ! 3апад хоће да се Косово призна. Значи, наше будале врше вољу 3апада а нас залуђују...

iz glave

14.12.2017. 12:01

reciprocitet - jedina reč koju razumeju naši "prijatelji" ... dodao bih još jednu reč - bojkot

Conte

14.12.2017. 12:04

Stoilković sve objasnio. Zaev i Haradinaj imaju istog gazdu čije naredbe izvršavaju sa dubokom predanošću i bivaju nagrađeni sa titulom kneza u svom selu.

didi

14.12.2017. 14:03

treba tužiti sve države koje su dozvolile preletanje nato aviona preko njihovog vazdušnog prostora da bi nas bombardovale a to su uglavnom republike bivše sfrj što znači da su i one učestvovale u napadu na na SR Jugoslaviju a medju njima je i makedonija pa da vidimo kako će da reaguju jer i mi konja za trku imamo

didi

14.12.2017. 15:41

@didi - šta da odem u makedoniju da zaustavim avione pa valjda imaš vladu koja je to dozvolila bolje da ti ne trparaj bez veze i ako hoćeš da komentarišeš onda prvo nauči srpski pa u srpskim novinama pričaj srpski

Чикаго

14.12.2017. 14:06

Време је да народ у Србији схвати да нам југословенски македонци нису нити су били никаква браћа, њима су дражи бугари, хрвати и шиптари него ми Срби. Код мене у фирми раде 2 југословенска македонца и стално причају о “српската окупацијата на македонска а нацијата” . Нисам могао да верујем колико су пуни мржње према Србима, али их то не спречава да за Ускрс дођу у Српске цркве. Подмукли су као хрвати.

arsa.sd

14.12.2017. 14:36

@Чикаго - lupetas.zadojen si mrznjom.to je politika drzave gde zivis ,gde se nalazi cikago.lako ti je odande da nam solis pamet.ja imam sasvim drugacije iskustvo a to da vole bugare i hrvate je laz jer ako neko mrzi bugare i siptare to su makedonci. mora da si dobar covek kad mrzis kolege a ta dvojica ne mogu da predstavljaju makedonce.uostalom nasa vojska je tamo imala svoje kasarne do drugog svetskog rata.procitaj malo istoriju pa napisi ono sto treba a ne da izazivas mrznju i neorijateljstvo.

драгана

14.12.2017. 15:39

@Чикаго - Pusti kasarne. Srpski narid na tlu tog dela Makedonije ima svoje spomenike i zadužbine.

Стефан Зоран

14.12.2017. 16:50

@Деки - У Грчкој и Бугарској, а до 1945. и у Србији. А цела област је названа по античкој држави Македонији, која је сматрана грчком, захваљујући хеленским изворима. У новије време пронађена су и нека сведочанства која имају везе и са пореклом Срба.

Милан

14.12.2017. 14:32

Konacno nesto pametno od nase vlasti, mada sumnjam da ce se ostvariti isuvise smo mi okupirani od strane zapada da sami donosimo odluke, pogotovo u interesu srpskog naroda.

Ђорђе С.

14.12.2017. 16:43

@fridomn - Ех, наши! Где су ти наши? Нема их, ућуткани још 1945. флоскулом "братство и јединство", у коју су само они веровали, а сада флоскулом "добросуседски односи"...

arsa.sd

14.12.2017. 14:41

citam ove komentare i divim se tim ljudima koje mrze sve sto nije srpsko.bravo ljudi .sirite nacionalizam mozda se tu pokazete u pravom svetlu.

Realnost

14.12.2017. 15:23

@arsa.sd - Pre bih rekao da se divis ljudima koji mrze sve srpsko i kojima srpski zivot ne vredi nista...Po tebi je normalno gaziti po Srbima i Srbiji, a kad se Srbi brane onda je to nacionalizam i mrznja. More mars bre licemeri sektaski, celo vam je zuto od slihtanja Siptarima i ubicama Srba!

драгана

15.12.2017. 03:10

@arsa.sd - "Arsa",nije reč o mržnji;netrpeljivosti.Ono što čita te su reči istine.Ako m he neprijatno zbog istine,preispitajte sebe.Možda Vi ne podnosite Srbe i sve što je srpsko.

Нада

05.05.2018. 10:32

@arsa.sd - Еј бре "Арса" ,Арсеније, баш си арсеник. Немој да претеруваш, и тако зборуваш противно Срба, они не беше да мрзе по све. Колко историја зборува, Срби се беше борили за правдата, истина та и слободата на мајката отаџбината. Ну да знајем после толко векови, где беше Македонците када се крунисаше са златна круна Цар Душан Силни у Скопље, који, колко разбирам, беше главни град на Српско Царство. Па беше Душан Цар на Срби и Грци. Макдонцити не беше тамо.

Tamo neko

14.12.2017. 14:47

Tako bre konačno, sa zemljama naše lige "kako ti meni, tako ja tebi" a sa velikim moramo pametnije i perfidnije, dok se gazda sveta ne promeni.

arsa.sd

14.12.2017. 14:47

ne smeta vam sto su braca crnogorci priznali sve sto treba i ne treba .to vam odgovara.sad trba ispljuvati po makedoncima a kasnije kad i mi sve odradimo po zahtevu evrope i sad onda ce sve biti dobro i prava stvar.sve se zna .scenario je napisan ali ne ovde nego na zapadu.

Republikanac

14.12.2017. 17:37

@arsa.sd - Velika je razlika između Milogoraca i Crnogoraca. Nećemo zaboraviti šta su nam Milogorci uradili, sve će doći na svoje.

pera

14.12.2017. 15:01

Тако је, удри по Маакедонцима, кад не можеш по осталих 100 земаља које подржавају тзв. Косово!

Dejan Stojkov,Veles

14.12.2017. 15:43

Mislim da previse dajete sebi na znacaj...Ko da neko pita Srbiju o "makedonskom pitanju" danas..Odavno su ta vremena prosla..Pazi molim te Srbija "brise" ime..pa upravo je Srbija bila glavna nakon 1913 g.protivnik svakog spominjanja imena Makedonije i bilo kakvog projekta nezavisne ili autonomne Mkd, jos od kraja 19 veka! Desetak hiljada zandarma 1918 g. je ovde poslato u koju svrhu ?. Snovi o "Juznoj Srbiji" kostali su vas, preskupo, a racun je ispostavljen preko Drine..

Деки

14.12.2017. 15:56

@Dejan Stojkov,Veles - Дејанчо, у собрању ти се вијори двоглава шиптарска орлушина, а ти славиш "ослобођење" од србске "тираније". Ви сте најсмешнији од свих "народа" са простора бивше Југославије, за коју је требало да се борите свим силама. Само сте у бившој држави могли да постојите као Македонија, али ако сте то и укапирали, сада је сувише касно. Појешће вас "шиптори" за доручак, а остатак ће преузети други, Бугари, Грци, свако своје. Од Србије вам у овом тренутку прети најмања опасност, али џаба ја то пишем...

Ленка, Кумановка родом

14.12.2017. 16:25

@Dejan Stojkov,Veles - Дејчо, носиш српско име, име деспота Оливеровића који је из твог краја! За презиме питај своје старије - када су и зашто морали да их мењају. И питај их зашто су их само Срби мењали. Кад су моји живели у Ресњу код Охрида и Куманову, постојали су само Срби и Бугараши. Они са презименима на -ић и они са презименима на -ов и -ев. А сви су у Вардарско Македонији били Македонци, као и Грци и Срби у Егејској и као и Бугари и Срби у Пиринској. А ти се, братко Стојков, запитај чије гене имаш!

Октобарска '76.

14.12.2017. 16:33

@Dejan Stojkov,Veles - Дејане, имао сам у војсци доброг другара из неког села у близини Скопља. Једном је причао како је ишао "да краде јајца преко реку, у булгарско село". Запитах га је л' тада живео негде на граници са Бугарском. "Ама не, него наши стари тако викав, преко реку је булгарско, а наше си је српско"! Упитах га шта је он по народности. Збуњено ме погледа. "Ама, 'бем ли га"!

bager

15.12.2017. 10:02

@Dejan Stojkov,Veles - Od uvek ste bili izdajice i izelice,kulize,,jos od Kraljevica Marka a mozda i ranije,,tako da bi radije da bugari nasele i rasele " makedonce " bar deo koji im ostane od siptarije,,a srbi neka mirno gledaju " predstavu "

slobodan

15.12.2017. 16:23

@Dejan Stojkov,Veles - Ja sam makedonac ali potpuno se slazem sa vama , shiptari okupirovali pola drzave a mi se pravimo nishta ne primecujemo sve ok !

Света

14.12.2017. 16:31

Кад су Амери освајали Грчку 1944/1945. партизани су разминирали Грчкојугословенску границу урадили пролазе да би Македонци спасили живу главу и населили се на простор где сада живе. За време првог и другог светског рата 80% способних Македонаца је служило војни рок у Бугарској војсци. Након ослобођења нико није одговарао за злочине које су починили по Србији јер се све приписивало Бугарима а Македонци су имали бугарска презимена... Подржали су Јаншу и Туђмана и ратовали за њих...

Стефан Зоран

14.12.2017. 20:04

@Света - У свему си у праву, али претера га са оним, 80%! Права истина је да се 80% војно способних Македонаца за време ратова крило у земуницама. То су били они СА ПОНИЗНИМ И КУКАВИЧКИМ МЕНТАЛИТЕТОМ и први су (без противљења) прихватили одлуку комуниста о стварању новог народа! Они други су морали да се после 1945. полако исељавају... А пре ослобођења од Турака, они најхрабрији изгинули су у борбама са Турцима, Арнаутима и Бугарима. Да набројим САМО СРПСКЕ ВОЈВОДЕ не бих овде имао довољно места...

драгана

14.12.2017. 20:58

@Света - Makedonci sa prostora Jugoslavije su poreklom i kulturološki ili Bugari ili Srbi.Zanemarljivo mali broj njih su Grci.

Трајче

16.12.2017. 01:36

@Света - @драгана Исто као и у Бугарској (у Пиринској Македонији). Али Бугарска не познаје појам мањина и тамо су Срби скоро потпуно асимиловани! У Грчкој су Срби били само делимично асимиловани, а после 1945. били су изложени јакој комунистичкој пропаганди и сада су (већином) постали БЈНМ.

Забрањено помињање у СФРЈ

14.12.2017. 20:34

@Dejan Stojkov,Veles Пошто си из Велеса, сигурно си чуо бар за велешког војводу Јована Бабунског (надимак је добио по планини Бабуни)? С обзиром на његово презиме (Стојковић) и да су од 1945. Срби морали да мењају презимена, можда сте и у неком сродству? Песма "Спрем'те се спрем'те четници" посвећена је њему. После победе његових устаника код села Дренова (1907) у борби против турских окупатора, песму је написао "Македонац" Јован Грковић. Радује ме што војвода Јован није доживео 1945. годину!

Јаћимовић

15.12.2017. 00:25

@Забрањено помињање у СФРЈ - Мој отац је критиковао и власт која нам је одузела национални понос и оне који су пристали да мењају презимена (каже да су они само ћутали). И... морао је да оде. Причао ми је о јунаштву и патриотизму Бабунског о коме је слушао као мали. Војвода је из свих битака излазио као победник. Сем српских одликовања, носилац је и Француског крста са три палме, две Легије части, руским Орденом Св Ђорђа. Споменик у центру Велеса му је срушен. Говорио је и писао на дијалекту који је називао старосрпским.

мргуд

15.12.2017. 09:30

М...,да. И треба тако, како ти мени, тако ја теби, али...ко то онда штити црногорце? Та нису нам ни они браћа од ујчевине! Каже један коментатор;"Ко још пита Србију'?..." Србија се понешто и пита, али Македонија ни за шта!

rade ger

15.12.2017. 11:35

Sefe diplomatije, kada to sto pricas sprovedes u delo imaces moju podrsku. Ali te molim da ne zaboravis milovu goru, krvatsku, sloveniju i erdovanovo sarajevo.