Pet najvećih grešaka s frižiderom, a nismo ih svesni

Kada odlažemo hranu u frižider obično ne razmišljamo kako to što unesemo može uticati na ostale namirnice, dokad je čemu rok trajanja, kao i hoće li se hrana pokvariti.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Sreda, 13.12.2017.

20:57

Default images
Foto: Thinkstock

Stručnjak iz kompanije Micubiši elektrik Džin Mark Adel navodi pet pravila organizacije koja bi trebalo da poštujemo prilikom unošenja namirnica u frižider.

1. Voće i povrće držimo zajedno

Bezbroj posebnih odeljaka u frižideru treba maksimalno iskoristiti i obavezno razdvojiti voće i povrće jer voćke ubrzavaju truljenje ostale hrane.

„Zrelo voće proizvodi etilen, koji može da ubrza kvarenje druge hrane. Koristite odeljke za smrzavanje, ladice za sireve za tačno to za šta su namenjene kako biste bili sigurni da su vaše namirnice najsvežije što mogu biti“, objašnjava Adel.

2. Meso i morski plodovi stoje na gornjoj polici

Ova praksa može da ima vrlo loše posledice na druge namirnice u frižideru.

“Šunke, kobasice, sveže meso i plodove mora treba stavljati na donje police u frižideru. Ako to ne učinite, krv s mesa može kapati na drugu hranu i tako je zaraziti salmonelom ili drugim bakterijama, upropastiti namirnice i na kraju i vas zaraziti”, objasnio je Adel.

Lako kvarljive namirnice, odnosno one kratkog roka trajanja, najbolje bi bilo držati na -3 stepena kako bi se duže održale i lako odmrzle.

3. Sve je nepregledno

Veliki problem kod spremanja namirnica jeste i način na koji ih sortiramo. Često ćemo iz trgovine bez razmišljanja kupljene namirnice samo staviti na police u prednji red ne gledajući šta ima iza, a zbog toga ćemo i često kupiti namirnice koje već imamo kod kuće, ali ih nismo videli u frižideru.

“Namirnice gurnute u zadnji red teško se vide i zbog toga imaju najveću šansu da se pokvare i uzrokuju kvarenje i druge hrane”, dodaje Džin Mark.
Foto: Thinkstock
4. Ne razmišljamo o ostacima hrane

Nakon božićnog ručka sigurno će ostati i malo mesa i priloga, hleba i salata na koje većina ljudi zapravo ne računa.

“Previše puta se nakon celodnevnog druženja i obedovanja raznih poslastica ostaci samo odlože u frižider i na njih se zaboravi. Na taj način bacamo mnogo hrane koja je mogla da se pojede dan posle.”

Napominje da je najbolje da se ostaci odlože u posudice i čvrsto zatvore kako bi duže ostali sveži, ali i da se ne stave odmah u prvi red - na taj način je velika verovatnoća da će se pojesti, a ne baciti.

5. Zamrzivač je pretrpan

Jedan od glavnih uzroka kvarenja hrane jeste povišena temperatura koja nastaje zbog pretrpanosti namirnicama, zbog čega ni ne mogu pravilno da se ohlade.

“Nikad nemojte stavljati previše namirnica u zamrzivač, već kod kupovine razmišljajte o tome gde ćete to smestiti. Hladni vazduh treba da cirkuliše kroz njega, a ako imate mnogo staklenih flaša, tegli i narezaka, to će biti izrazito teško”, napominje Adel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: