Dostupni linkovi

U vazdušnim udarima u Jemenu 23 žrtve


Bombardovanje Sane svakodnevica je već dvije godine
Bombardovanje Sane svakodnevica je već dvije godine

Najmanje 23 osobe su poginule u vazdušnom napadu u jemenskoj prijestonici Sana, za koji se smatra da je izvršila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, saopštili su zvaničnici jemenskih pobunjenika.

Meta vazdušnih napada bio je kamp vojne policije Huta, a svjedoci tvrde da je nekoliko zgrada srušeno i da je na desetine ljudi ostalo zarobljeno ispod ruševina, prenosi AP.

Koalicija je pojačala napade na šiitske pobunjenike Hute, od kada su pobunjenici ranije ovog mjeseca ubili bivšeg predsjednika Jemena Alija Abdulaha Saleha.

Saudijska vojska se zajedno sa koalicijom u Jemenu bori protiv Huta od 2015. godine i uvela je blokadu ovoj siromašnoj zemlji, povremeno dozvoljavajući dostavu humanitarne pomoći.

U sukobima u Jemenu do sada je ubijeno više od 10.000 civila, dok je oko tri miliona stanovnika raseljeno.

Situacija u Jemenu dovela je na ivicu gladi, kao i do slabljenja jemenskog zdravstvenog sistema, u zemlji koja se već neko vrijeme bori sa epidemijom kolere.

Rusija je iznenada u utorak donijela odluku o zatavranju ambasade u Sani i evakuaciji diplomatskog osoblja, uz naznaku da će poslove u toj zemlji obavlajti iz saudijske prijestonice Rijada.

Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

Ujedinjene nacije kažu da se radi o trenutno najgoroj humanitarnoj situaciji na svijetu.

XS
SM
MD
LG