Linkovi

Iznenađujuća pobeda demokrate u Alabami


Dag Džons, novoizabrani senator iz Alabame
Dag Džons, novoizabrani senator iz Alabame

Demokrata Dag Džons napravio je veliko iznenađenje pobedom nad republikancem Rojom Murom na specijalnim izborima za američki Senat u Alabami, saveznoj državi na koju je Republikanska stranka uvek mogla da računa kao svoje uporište, na konzervativnom jugu SAD. Ovi izbori imaće velike posledice, ne samo za Republikansku stranku, već i za političku agendu predsednika Donalda Trampa, pred ključnu 2018. godinu.

Masa ljudi koja je pratila ishod izbora u Alabami u izbornom štabu Daga Džonsa počela je da slavi kada je nekoliko vodećih medija proglasilo demokratu pobednikom specijalnih izbora, organizovanih da bi se popunilo mesto, koje je ostalo upražnjeno odlaskom Džefa Sešnsa na položaj sekretara za pravosuđe.

Džons je smatran autsajderom u trci protiv republikanskog kandidata Roja Mura, sve dok Murovu kampanju nisu poremetile optužbe da je bivši sudija seksualno zlostavljao ili proganjao tinejdžerke, kada je bio u svojim 30-im i radio kao lokalni tužilac, tokom 1970-tih.

U svom pobedničkom govoru, Džons je istakao da su u trci presudne bile zajedničke ljudske vrednosti.

“Na kraju krajeva, čitava trka je bila o dostojanstvu i poštovanju, naša kampanja je počivala na vladavini prava, na ljubaznosti i pristojnosti, na tome da se pobrinemo da obezbedimo da svi u ovoj državi, bez obzira gde žive, dobiju fer priliku u životu”, kaže Dag Džons novoizabrani senator iz Alabame.

Bivši američki tužilac, Džons je pobedio zahvaljujući velikom odzivu Afroamerikanaca, koji su ga podržali zbog toga što je tokom 1990-ih uspešno krivično gonio dvojicu članova Kju kluks klana, optuženih za bombaški napad na jednu crnačku crkvu u Birmingemu 1963, kada su poginule četiri devojčice. Taj događaj zgrozio je zemlju na vrhuncu Pokreta za građanska prava.

“Alabama je bila na prekretnici, mi smo bili na prekretnici u prošlosti i na žalost obično smo birali pogrešnu stazu… večeras, dame i gospodo, pošli ste pravim putem”.

Čak i pre tvrdnji o seksualnom nedoličnom ponašanju, Mur je bio ozloglašen u Alabami zbog svojih ultrakonzervativnih gledišta, koja su dovela do toga da je dva puta bio smenjen sa mesta glavnog sudije u državnom Vrhovnom sudu - jednom zbog toga što nije postupio u skladu sa naredbom federalnog suda da ukloni sa vidnog mesta u sudnici Deset božjih zapovesti, a drugi put zbog prkošenja presudi Vrhovnog suda da se legalizuje brak između osoba istog pola.

Uprkos optužbama, Mur je dobio podršku predsednika Donalda Trampa i Stiva Benona, direktora pršlogdišnje Trampove izborne kampanje, koji je ujedno i lider krajnje desničarske frakcije Republikanske stranke. Čak i kada su rezultati izbora ukazali na jasnu pobedu Džonsa, Mur je odbio da prizna poraz.

“Ali mi isto tako znamo da Bog uvek ima kontrolu. Deo problema sa ovom kampanjom je to što smo prikazani u nepovoljnom i nereligioznom svetlu. Gurnuti smo u rupu, da tako kažem”.

Predsednik Tramp je čestitao Džonsu na pobedi u poruci na Tviteru kasno sinoć, ali je obećao da će Republikanci ponovo vratiti to mesto na izborima 2020.

Džonsova pobeda smanjuje ionako tesnu većinu koji su republikanci imali u Senatu, koji ima 100 mesta, na razmeru 51 prema 49 i pruža demokratama veliki podstrek pred kongresne izbore naredne godine na polovini mandata predsednika Trampa.

XS
SM
MD
LG