Smeta im Palma

V. M.

12. 12. 2017. u 22:19

Predsednici DS i PSG Dragan Šutanovac i Saša Janković odrekli su se nagrade "Najevropljanin", čiji su laureati bili ranijih godina, nakon što je to priznanje dodeljeno Draganu Markoviću Palmi

Смета им Палма

Foto Tanjug

PREDSEDNICI DS i PSG Dragan Šutanovac i Saša Janković odrekli su se nagrade "Najevropljanin", čiji su laureati bili ranijih godina, nakon što je to priznanje dodeljeno predsedniku Skupštine Jagodine Draganu Markoviću Palmi, gradskom arhitekti Beograda Milutinu Foliću i predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu.

Šutanovac, koji je za "Najevropljanina" proglašen 2011. godine za, kako je ocenjeno, uspešnu reformu vojske sa pozicije ministra odbrane, kaže da ne želi da učestvuje u "manipulisanju evropskim vrednostima":

- Lično uverenje, ali i ljudi sa kojima sam radio na reformi Vojske, više mi ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povlađuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost".

I Janković je u utorak rekao da se nagrade odriče, jer sebe ne vidi "u istoj vrednosti i političkoj grupi sa mnogim ljudima koji su to priznanje u međuvremenu dobili".

- Ja sam iskreno privržen evropskim vrednostima, a Pokret slobodnih građana je organizacija koja Srbiju vidi kao deo evropskog političkog i kulturnog prostora.

Marković u utorak nije želeo da komentariše postupak Šutanovca i Jankovića, a Folić je rekao, za "Novosti", da je nagrada lična i da svako ima pravo da sa svojim priznanjem radi ono što misli da je najbolje.

PODRŠKA ĐILASU

JANKOVIĆ je najavio da će PSG na beogradskim izborima podržati Dragana Đilasa za gradonačelnika ukoliko on odluči da se kandiduje. On je kazao da se taj pokret zalaže sa jačanje saradnje sa Narodnom strankom Vuka Jeremića, a pozvao je na saradnju i DS, DJB i pokret "Ne davimo Beograd".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ветеран

13.12.2017. 04:05

Не улазећи у нечије право да мисли другачије и , да критикује власт, мислим да за ,,реформу војске,, господин Шутановац није требао добити ту награду. З његово време војска се свела на ловачко удружење.

"Alle Serben müssen sterben"?

13.12.2017. 09:53

Награду "Најевропљанин" треба резервисати за Хрвате, Арапе, Немце, Енглезе... А по мени, много већа част било би освајање награде "Најсрбин" (иако конкуренција није баш велика)!