Utorak, 12.12.2017.

09:12

Zaev počeo posetu Kosovu, dočekan s najvišim počastima

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas je uz najviše državne počasti dočekao premijera Makedonije Zorana Zaeva, koji je stigao u prvu zvaničnu posetu Kosovu.

Izvor: Beta

Zaev počeo posetu Kosovu, dočekan s najvišim počastima
Tanjug, arhiva

Pored susreta s premijerom Haradinajem i zajedničke konferencije za medije, predviđeni su i susreti Zaeva i s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i s predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Bilateralni odnosi Makedonije i Kosova su dobri i usmereni su ka evropskim perspektivama, saglasili su se u Prištini premijeri Zoran Zaev i Ramuš Haradinaj. Nakon sastanka s Haradinajem, Zaev je istakao da "Kosovo može da očekuje podršku Makedonije u svim procesima".

U izveštajima makedonskih medija iz Prištine ističe se da mediji na Kosovu daju naglašen publicitet poseti Zaeva, posebno zato što se radi o prvoj poseti jednog makedonskog premijera.

Zaev i Haradinaj su ocenili da je slučaj "Divo naselje", u kojem su u Skoplju osuđeni i kosovski državljani za terorizam, osetljivo pitanje, ali koje ne treba da predstavlja problem u bilateranim odnosima.

"To pitanje ne treba da bude prepreka za naše odnose. Taj slučaj nismo isprovocirali ni ja ni Haradinaj. Tamo (u sukobima naružanih muškaraca albanske nacionalnosti sa Kosova i iz Makedonije s policijom u Divo naselju u Kumanovu) ubijeno je nekoliko policajaca i imaćemo međunarodnu istragu da dođemo do istine", rekao je Zaev.

Pemijeri Makedonije i Kosova su na današnjem sastanku, kako su rekli, razgovarali i o autoputu Skoplje-Priština I aspiracijama za integracije u evroatlantske strukture.

Zaev je prvi premijer Makedonije koji je došao u zvaničnu posetu Kosovu, tokom koje će se sresti i s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom parlementa Kadrijem Veselijem.

Na programu makedonskog premijera su i sastanci s predstavnicima "makedonsko-kosovske poslovne zajednice", i s predstavnicima firmi iz Makedonije i sa Kosova.

U delegaciji Vlade Makedonije u poseti Prištini su i ministar ekonomije Krešnik Bekteši, ministar za transport i veze Goran Sugareski, ministar za kulturu Robert Aladjozovski i ministar bez resora, zadužen za dijasporu Edmond Ademi.

Маkedonija je priznala Kosovo u oktobru 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: