Vladu Angele Merkel možda spasi njen protivnik Šulc

Socijaldemokratska partija Nemačke donela odluku da počne pregovore o mogućem nastavku velike koalicije sa Demohrišćanskom unijom CDU/CSU.

Izvor: B92

Petak, 08.12.2017.

10:29

Vladu Angele Merkel možda spasi njen protivnik Šulc
Tanjug-AP

Ovom odlukom je otvoren put za pregovore koji mogu da reše ćorsokak u koji je zapala Nemačka nakon što su konzervativci Angele Merkel i SPD ostvarili rekordno niske rezultate na izborima održanim u septembru što je zakomplikovalo parlamentarne kombinacije, prenosi Rojters.

U dokumentu koji je u četvrtak prihvatila većina prisutnih na stranačkom kongresu navodi se da se "SPD oseća oabveznim da kroz pregovore s Unijom CDU/CSU ispita hoće li i u kojoj formi preuzeti odgovornost u novoj vladi".

Time je otvoren put za početak pripremnih pregovora s Unijom CDU/CSU naredne sedmice.

U dokumentu je naglašeno da je ishod pregovora "otvoren" i da SPD zadržava mogućnost podržavanja manjinske demohrišćanske vlade, nastavak dosadašnje demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije ili prevremene izbore.

Uoči glasanja lider SPD Martin Šulc je rekao: "Mi ne moramo biti po svaku cenu na vlasti, ali mi isto tako ne moramo da po svaku cenu da budemo protiv učestvovanja u radu vlade".

Podsetimo, Šulc je bio protivkandidat Angele Merkel za izbor kancelara Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: