Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Zvornik dobija četiri pravosudne institucije: Za sudove 1,2 miliona KM

Zvornik dobija četiri pravosudne institucije: Za sudove 1,2 miliona KM

Gradska uprava u Zvorniku obezbediće najmanje oko 600.000 KM za smeštaj pravosudnih institucija u ovoj zajednici, dok će isto toliko novca obezbediti i Vlada Republike Srpske.

tegeltija i stevanovic na sastanku u zvorniku Foto: R. JOKIĆ / RAS Srbija
tegeltija i stevanovic na sastanku u zvorniku
Zoran Tegeltija i Zoran Stevanović
Foto: R. JOKIĆ / RAS Srbija
Zoran Tegeltija i Zoran Stevanović

Pravosudne institucije trebalo bi da budu vraćene Zvorniku do kraja 2018. godine, zahvaljujući dodeljenom statutu grada ovoj lokalnoj zajednici. U planu su dva rešenja, dogradnja postojeće zgrade ili izgradnja novog objekta za Okružni sud, Okružno tužilaštvo, Privredni sud i Odeljenje pravobranilaštva.

Na sastanku sa ministrom finansija Vlade RS Zoranom Tegeltijom, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović dobio je potvrdu da će republičke institucije pomoći izgradnju ovog objekta.

- Preliminarno je dogovorena podrška gradu u izgradnji objekta u kojem bi bile smeštene pravosudne institucije koje su odlukom Narodne skupštine RS nedavno dodeljene Zvorniku. Očekujemo da ćemo u sledećoj godini obezbediti prostor za ove institucije koje bi sa radom trebalo da počnu 1. januara 2019. godine – najavio je Stevanović.

Po rečima Bojana Ivanovića zamenika gradonačelnika Zvornika za realizaciju ovog projekta potrebno je 1.200.000 KM.

- To su naši prvi predračuni. Imamo obećanje da će Vlada RS obezbediti pola potrebnog novca, a grad drugu polovinu. Tako da ćemo mi obezbediti najmanje oko 600.000 KM za ovaj projekat, a ukoliko bude potrebno više novca grad će ih obezbediti kako bi se proces dolaska ovih institucija završio u narednoj godini - rekao je Ivanović. On je istakao da se razmišlja o dve opcije za smeštaj pravosudnih institucija.

- Prva je da se na postojećoj zgradi Osnovnog suda dograde dva sprata i deo zgrade bočno do postojeće. Drugo rešenje je da se kupi zemljište i napravi nova zgrada. U svakom slučaju potrebno je obezbediti oko 1.500 kvadrata prostora što će koštati najmanje oko milion i 200.000 maraka - naveo je Ivanović.

On je dodao da je značaj dolaska pravosudnih institucija u Zvornik ogroman jer su sve svoje usluge građani morali obavljati u Bijeljini, a grad će ponovo postati regionalni centar i svoja prava u pravosudnim organima će ostvarivati svi stanovnici regije Birač.