Papa hoće da menja frazu u Očenašu

Tanjug

07. 12. 2017. u 19:30

Papa Franja se zalaže za precizniji prevod jedne fraze u Očenašu koja sada glasi "ne uvedi nas u napast", prenele su agencije

Папа хоће да мења фразу у Оченашу

AP Photo

Papa Franja se zalaže za precizniji prevod jedne fraze u Očenašu koja sada glasi "ne uvedi nas u napast", prenele su agencije.

Papa, naime, smatra da to nije dobar prevod i da bi to trebalo promeniti na način na koji je to već učinila Katolička crkva u Francuskoj.

U francuskoj Katoličoj crkvi ta fraza je prevedena "ne dozvoli da padnemo u napast", što je za papu ispravnije jer, kako kaže, nije Bog taj koji ljude dovodi u napast.

Očenaš, najpoznatija hrišćanska molitva, deo je hrišćanske liturgijske kulture koja se uči još u najranijoj dobi.

Sadašnja verzija Očenaša je iz Vulgate (latinski prevod Biblije iz 4. veka), koja je na latinski jezik prevedena sa starogrčkog, a ona s aramejskog, jezika kojim je govorio Isus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

mama

07.12.2017. 20:20

Neka se mole kako hoce i kako znaju, ali dzabe im je. Znaju oni dobro sta im fali i sta treba da promene.

peki

07.12.2017. 21:57

Nasi episkopi i patrijarh menjaju liturgiju,uklanjaju ikonostase,ukidaju post,moze da se pricesti ko nije postio,zalazu se za Darvinizam ,muslimani,jevreji i ostale religije imaju istog Boga kao i mi itd sve do njih ne valja nista oni pisu novo pravoslavlje tako da je ovaj Papa skroman covek u odnosu na nase pravoslavce.

Dragan

07.12.2017. 22:42

"I ne uvedi nas u iskušenje...i ne vovedi nas vo iskušenije". Naš prevod je sa starogrčkog takodje. Jasno je da je glagol uvesti a ne dozvoliti. Ovom molitvom se priziva zaštita koja nam je potrebna od Boga. Zna se da Bog ne uvodi čoveka u zlo jer je Čovekoljubac. Čovek po slobodnoj volji dužan je da bira dobro i ovom molitvom traži od Boga zaštitu.

Zoonlogonechonooo

08.12.2017. 03:38

Ne uvedi nas u iskusenje. Svi su prevodi isti i poticu iz evandjelja gdje Isus uci vjernike molitvu: Oce nas. Znaci bog zavodi u iskusenje - po molitivi. Interesuje me sta kazu pravoslavni teolozi. Neko je u komentaru napisao da ovom molitvom, "molimo boga da nas zastiti od iskusenja, a da nije on licno koji nas vodi u iskusenje". Zao mi je ali jasno pise: "Ne uvedi nas u iskusenje", dali to bog radio direktno ili indirektno preko djavla - ne bitno je.

Roko

08.12.2017. 05:26

lako za očenaš , treba mijenjati svijest ljudi. nijedna religija nije savršena a svaka je pogrešna ako se ratuje "u ime boga"...

menjali su datume,menjali su...

08.12.2017. 06:23

...promenjeno...Promenice oni jos puno toga...Visa Sila ce ostati Visa Sila,ma kako joj ime davali.I sto je najcudnije,oni sve znaju oko prevoda,formulacija,prilagodjavanja....E a sta ce im Visa Sila reci za ovo do sada?Vekovima smo se i mi,zbog loseg prevoda pogresno molili?Sta ako sada i nas prevod,sa prevedenog nije onako kako treba?Da li smo zbog toga manje usliseni...?Od recimo..."Sudskih prevodilaca"???Molim Vas,prevedite ovo Papi i Papama.Visu Silu cu i dalje postovati bez njih!Ladno!

Dijagnoza

08.12.2017. 12:00

"Religija je opijum za narod", rekao je Marks i bio je u pravu.svaka religija! Sve manipulišu, kontrolišu i koriste narodne mase. Nema razlike. Ne zovu oni slučajno narod "STADO"! Što naravno, NE ISKLJUČUJE POSTOJANJE BOGA. To sve što oni ponovo "prevode", prevode zedne preko vode.

драгана

08.12.2017. 13:32

@Dijagnoza - Nemaju svi narodi i svi ljudi isto ponovno značenje za ovcu.Eto,za Vas pojam ovca ima značenje gluposti i ovca Vam ne znači ništa.U vreme Hrista,imati samo deset ovaca značilo je bogatstvo i značilo je život.I danas je tako u mnogim podnevljima.Flaša vode od jednog litra na Istoku vredi 6 litara sirove nafte.Ne "dijagnostikujte" tako površno i olako.Jer imate i Vi "dijagnozu" - pripadate samo drugom i drugačijem "stadu".

Starina Janko

08.12.2017. 14:41

Vera je potrebna.Vera ima istorijski smisao.Religija je institucija,a koja je institucija dobra svima?Ni jedna.Papa je u pravu.Poruke treba da budu čiste i jasne.Ako verujemo u nešto,onda i smisao toga u šta verujemo treba unapredjivati.Papa to želi.

Гоца СЗ

08.12.2017. 18:13

"Фраза" гласи: "Не доведи нас у искушење" (и спаси нас од зла). То значи, не дај нам прилику да се ради понуђеног обиља уживања огрешимо о друге.