U Srbiji manje od 1% zavisnih od igara na sreću

M. Lj. P.

07. 12. 2017. u 19:04

Jasmina Milašinović pedagog i psiholog bolnice u Drajzerovoj kaže da je naša zemlja u okviru svetskog proseka, kako pokazuju istraživanja

У Србији мање од 1% зависних од игара на срећу

Jasmina Milašinović

DO kvantitativnih pokazatelja zavisnosti od kocke isključivo se može doći relevantnim naučnim istraživanjima. U našoj zemlji postoji samo "Batutovo" istraživanje od pre više od tri godine. Kvantitativni pokazatelji ukazuju da se Srbija po broju zavisnika od igara na sreću nalazi u okvirima svetskog proseka.

Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije, kao i ona koja je naručila Evropska komisija, uz najnovije rezultate istraživanja engleske Državne komisije za igre na sreću pokazuju da se manje od jedan odsto punoletnih suočava sa mogućim problemima vezanim za zavisnost od igara na sreću dok se dodatnih jedan odsto može naći u potencijalnim problemima vezanim za igre na sreću

Ovim rečima Jasmina Milašinović, specijalni pedagog, rukovodilac Odseka za prevenciju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti iz Beograda, objašnjava sve učestalije, kako kaže potpuno neutemeljeno, medijsko licitiranje sa brojem osoba koji imaju problem sa zavisnošću od igara na sreću.

Prema njenim rečima, svaki, pa i najmanji broj zavisnika je problem i mora mu se pristupiti veoma ozbiljno i odgovorno. Međutim, iznošenje brojki od nekoliko desetina, pa čak i stotina hiljada zavisnika je pogrešno i kontraproduktivno.

- Takvi podaci nisu validni, jer nisu potkrepljeni preciznim istraživanjima i predstavljaju samo proizvoljne procene određenih pojedinaca ili organizacija koji ih iznose - objašnjava Milašinovićeva, koja je, inače, bila i jedan od pokretača projekta "Moguće je prekinuti" u saradnji sa Udruženjem priređivača igara na sreću.

Od tada je prošlo sedam godina.

- Bio je to pionirski poduhvat UPIS-a, udruženja renomiranih srpskih priređivača igara na sreću, kompanija Mozzart i Meridian i Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti. Na početku je bilo raznih prepreka, ali i podsticaja. Međutim, korak po korak, projekat je zaživeo. Njegove glavne odrednice ušle su u Zakon o igrama na sreću, a UPIS i kompanije njegove članice su se profilisali kao lideri u regionu i šire kada je reč o odgovornom priređivanju igara na sreću.

Projekat u okviru kojeg je za sedam godina edukovano više od 3.500 ljudi, kaže Milašinovićeva, potvrdio je tezu da je ključ uspeha između ostalog i u saradnji sa drugim značajnim organizacijama i institucijama na lokalnom nivou u realizaciji preventivnih aktivnosti.

- Značaj Projekta "Moguće je prekinuti" je upravo u tome da se zavisnost od igara na sreću suzbija u nastajanju, ali i podiže društvena svest o mogućim rizicima koje sa sobom nosi igranje igara na sreću, da oni koji igraju, pre nego što započnu bilo kakvu aktivnost, budu upoznati sa rizicima. Takođe, bitno je i kako prepoznati ukoliko dođe do problema, šta uraditi i gde potražiti informacije ili pomoć.

ODGOVORNOST

EFEKTI Projekta "Moguće je prekinuti" su bili veoma uspešni - kaže Milašinovićeva. - Projekat je tokom ovih godina značajno podigao svest o potrebi jačanja društvene odgovornosti, posebno u domenu odgovornog priređivanja igara na sreću, zaštiti maloletnika i prevenciji zavisnosti od igara na sreću. Prepoznat je i u Srbiji, ali i šire kao značajan preduslov za podizanje društvene odgovornosti na viši nivo. Potvrde za to su svakako pozivi da se projekat predstavi na brojnim stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu kao i činjenica da su ga prihvatili i priređivači u zemljama u okruženju. U Crnoj Gori je već počela realizacija, a do kraja godine trebalo bi da počne i u Republici Srpskoj.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Mile Mala Kenta

07.12.2017. 19:47

Manje od 1% zavisnika? Tacno je samo ako se uzme u obzir da su ostali svoje pare vec odavno prokockali i potrosili pa vise nemaju sa cime da se kockaju!

Mister Berns

07.12.2017. 19:52

To je zbog radi zato sto je dosta njih otislo u Slovacku zbog produkta zavisnosti, pa ispada takva statistika.

dusko

07.12.2017. 20:25

apsolutno netacno evo ja sam iz temerina i u temerinu ima puno kladionica i igraonica koje su danima prepune najvise penzionerima ali i mladjim starijima itd tako da nije tacno da je manje od 1 posto apsolutno je tacno da je cak vise od 10posto zavisnika i broj se konstantno povecava jer ljudi ostaju bez posla ili nemaju posao pa probaju srecu u kladionici na aparatima i sl pa se zaduzuju i tonu sve dublje,znaci netacno sto prica ova gospodja....

Nikola

07.12.2017. 20:48

Imate u Beogradu 60.000 zavisnika, to je 60.000 porodica koje žive sa ovisnicima, pa ako vam je malo, izvolite da živite sa jednim

Donji Ljubis

08.12.2017. 04:34

Dolazi sin kuci kasno, i majka ga pita...opet si isao da se kockas?!...ne mama nisam, odgovara sin,...imali nesto da se pojede?,pita sin...ima kaze majka, ima sarme !...koliko ces?!... a sin ce, daj mi dve pa jednu...!!!

Mile Brica

08.12.2017. 06:16

можда 11% а и то је мало. или је то неки попис од пре 10год. а имајте у виду да сваки дан добијамо нове зависнике а стари се ретко скидају

Rastko

08.12.2017. 08:17

NEREALNA je to evidencija 100% jer jos nisam cuo da je umno poremeceni priznao da je umno poremecen ,konzument narkotika iili alkohola da je narkoman ili alkoholicar pa sto bi kockar priznao da je kockar i dobrovoljno usao u vasu bolnicu osim ako ga ''MUKA'' ne natera kada je prinudjen da izbegne gonjenje od strane nadleznih drzavnih organa ili onih koji su mu pozajmili novac da se ''povrati'' pod drasticnu ka-ma-tu !?

Rastko

08.12.2017. 08:31

Licno poznajem barem 2% zavisnika od kocke u Beogradu a u Srbiji ih ima barem 15 x vise !!!

тлн

08.12.2017. 17:51

Није клела мајка сина зато што је коцкао, него зато што се вадио!