Svet

Utorak, 05.12.2017.

15:38

I to se desilo, Epl rešio da plati porez Irskoj

Irska je sklopila dogovor sa Eplom o naplati 13 milijardi evra (15 milijardi dolara) neplaćenog poreza.

Izvor: Tanjug

I to se desilo, Epl rešio da plati porez Irskoj
(Foto: Thinkstock)

Sredstva će biti deponovana na eskrou računu dok traje žalbeni postupak pred Evropskim sudom pravde.

Eskrou račun je namenski račun na koji se deponuju sredstva kao garancija da će neki posao biti izvršen u skladu sa ugovorom između dve strane. Vlada u Dablinu je saopštila da je postigla dogovor "u pogledu okvirnih principa prema kojima će se sprovoditi eskrou aranžman", prenosi agencija AP.

Evropska komisija je naložila Irskoj da naplati sredstva od američke kompanije nakon što je zaključila da su dve irske poreske odluke omogućile Eplu da plaća manji porez od drugih kompanija, čime je toj tehnološkoj firmi dala nepravednu prednost.

Komisija je naredila Irskoj da naplati porez za period od 2003. do 2014. godine, koji je procenjen na čak 13 milijardi evra, plus kamata. Irska se nije složila s nalazom Komisije i žalila se na odluku Evropskom sudu pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

22 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: