');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

„Kasperski“: Amerika se ponaša kao inkvizicija

Ruska kompanija "Kasperski", koja stoji iza globalnog antivirus programa i koja se našla na udaru SAD, ističe da su postupci zvaničnog Vašingtona "inkvizicija" i "lov na veštice".

kasperski Foto: Profimedia
kasperski
Foto: Profimedia

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost zabranio je svim vladinim telima da koriste antivirus program "Kasperski lab", jer Moskva navodno preko ovog softvera ima mogućnost pristupa osetljivim informacijama.

Ruska kompanija negira ove izjave i poručuje da se trenutna zabrana koju je izrekao Nacionalni centar za sajber bezbednost temelji isključivo na analizi potencijalnih rizika i nije dokaz nikakvih sumnjivih radnji "Kasperski laba".

"Važno je naglasiti da Nacionalni centar za sajber bezbednost nije pozvao privatne firme da prestanu da koriste naš softver", navode iz kompanije.

"Kasperski lab" trenutno pokušava da nađe način da nezavisno potvrdi svoje tvrdnje o bezbednosti vlastitog softvera u kontekstu njegovog korišćenja u Londonu.

Ranije je zvanični Vašington optužio "Kasperski" da radi za rusku Vladu.

Međutim, u izveštaju koji se pre dve sedmice pojavio na "Vikiliksu" piše da je CIA koristila "maskirani program" koji je imitirao "Kasperski lab" antivirus.

Prema nekim procenama, oko 400 miliona ljudi koristi "Kasperski" proizvode.