Odbačena prijava za maltretiranje protiv učitelja

S. Kostić

04. 12. 2017. u 21:51

Uprkos odluci tužilaštva, nastavlja se spor oko navodnog maltretiranja učenika na ekskurziji. Direktorka Ankica Jevtić smatra da ima dovoljno dokaza da je predavač ipak kriv

Одбачена пријава за малтретирање против учитеља

Mate Žarko Foto S. Kostić

Krivični postupak protiv učitelja Mate Žarka iz Sremske Mitrovice neće se voditi jer je Tužilaštvo odbacilo prijavu direktorke OŠ "Slobodan Bajić Paja" Ankice Jevtić, smatrajući da nema elemenata krivičnog dela. Direktorka Jevtić je prijavila učitelja zbog navodnog fizičkog i psihičkog nasilja nad učenicima tokom ekskurzije 10. juna. Zatim ga je posle 13 dana suspendovala, i istrajava u nameri da on bude suspendovan s posla posle 31 godine radnog staža.

Pročitajte još: Učitelj dobio otkaz

Sukob direktorke i učitelja traje više od dve godine, a svi su izgledi da još neće dobiti konačan epilog, jer se najavljuju nove tužbe. Iako je odlukom Apelacionog suda Žarko vraćen na posao 1. juna jer, kako se navodi, nije prekršio Zakon o obrazovanju, zbog čega je prvi put 2015. godine bio suspendovan, nova suspenzija usledila je posle 23 dana rada. Učitelj ne čeka samo povratak na posao, već i isplatu zaostalih zarada s porezima i doprinosima.

- Uspeo sam nekako da se s predstavnicima Grada nagodim, i oni su mi obećali da će u toku ove nedelje isplatiti taj iznos, koji je oko milion dinara. Sada mi je preostalo da čekam završnicu disciplinskog postupka, ali ne bih se iznenadio da mi direktorka da otkaz - kaže učitelj, koji, u slučaju da se to dogodi, najavljuje novu tužbu.

Pročitajte još: Inspekcija prati spor

Vest da je Mate Žarko decu u povratku sa ekskurzije maltretirao, tukao, vređao, pojavila se prvo na jednom gradskom portalu, protiv kojeg je učitelj podneo prijavu.

- Odatle je krenuo moj medijski i profesionalni linč. Pa da je bilo tako, valjda bi moje kolege koje su bile tu odmah o tome obavestile direktorku, a ona policiju, koja je trebalo da me sačeka i odvede na saslušanje - zapitao se učitelj.

U ranijoj izjavi za naš list Jevtićeva je rekla da se neće obazirati na odluku suda, te da će disciplinska komisija, na čijem je ona čelu, odlučiti da li će Mate Žarko biti vraćen na posao ili će dobiti otkaz. Ona smatra da ima dovoljno dokaza za krivicu učitelja.

OTKAZ SPREMAČICI

Odluku Apelacionog suda željno iščekuje i Sofija Lazar, koja je u ovoj školi radila kao spremačica, a od pomenute direktorke dobila otkaz početkom decembra prošle godine. Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici naložio je da se Sofija Lazar u roku od osam dana vrati na posao, ali se škola žalila Apelacionom sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije