Dostupni linkovi

Haradinaj: Kosovo oštećeno u razgraničenju sa Crnom Gorom


Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, napisao je na Facebook-u da je izveštaj Državne komisije kredibilan i da su ga uradili stručni ljudi koji su potvrdili dosadašnje tvrdnje da je Kosovo dosadašnjom verzijom sporazuma oštećeno po pitanju teritorijalne celovitosti.

On je dodao da je Državna komisija dokazala da je Kosovo upravljalo teritorijom do Kule i Žlepa.

„Sedamnaest odsto teritorije Crne Goer do 2013. bilo je uključeno u katastarske registre te republike“, naveo je Haradinaj.

On je dodao da na osnovu predstavljenih kriterijuma o demarkaciji državne granice koji su važili za sve države bivše Jugoslavije, onda kada je bilo katastarskih sporova, granica se definiše administrativnom linijom.

Predsednik Skupštine ujedno i vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, nije komentarisao nalaze nove komisije, ali je pozdravio odluku Vlade da Skupštini prosledi Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici Kosova i Crne Gore.

„Stav Demokratske partije Kosova je jasan. Sporazum treba da prođe i naši glasovi su 'za'“, naveo je on, dodajući da se izolacija građana treba okončati.

Vlada Kosova je usvojila izveštaj nove Državne komisije Kosova za obeležavanje granice o demarkaciji sa Crnom Gorom i zajedno ga sa sporazumom o demarkaciji iz 2015. prosledila Skupštini na razmatranje.

XS
SM
MD
LG