SIPA uhapsila 13 Bošnjaka za zločin u Konjicu

E.V.N.

04. 12. 2017. u 10:54

Po zahtevu Tužilaštva BiH, stavljene lisice osumnjičenima za zverstva nad Srbima na severu Hercegovine. Svi pod istragom zbog krivičnog dela zločin protiv čovečnosti počinjenih tokom 1992.

СИПА ухапсила 13 Бошњака за злочин у Коњицу

Foto Arhiv MUP RS

PRIPADNICI Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po zahtevu Tužilaštva BiH, jutros su na području Konjica i Sarajeva uhapsili 13 osoba osumnjičenih za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima tokom 1992. godine na području opštine Konjic, saopšteno je iz SIPA.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da su uhapšeni Šefik Nikšić (72), Adnan Alikadić (55), Mitko Pirkić (55), Safaudin Ćosić (43), Muhamed Cakić (49), Ismet Hebibović zvani "Broćeta" (61), Redžo Balić (65), Hamed Lukomirak (46), Almir Padalović (49), Sead Jusufbegović (76), Senaid Ćibo (50), Agan Ramić (55) i Esad Ramić (51).

- Radi se o nekadašnjim funkcionerima struktura Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu, osumnjičenim za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mestima - rekao je Grubešić.

On pojašnjava da su svi pod istragom zbog krivičnog dela zločin protiv čovečnosti.

- Osumnjičeni su za zločine počinjene u proleće i leto 1992. u Konjicu i okolini koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo celokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Među zločinima je veći broj ubistava, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava - istakao je Grubešić.

Šefik Nikšić, ratni zamenik komandira policijske stanice Konjic, uhapšen je zbog dovođenja u vezu sa ubistvom ranjenog Srđana Koprivice 27. maja 1992. u Bradini. Almir Padalović, stražar u logoru Čelebići je 27. jula 1992. u tom logoru pucnjem iz poluautomatske puške ubio Željka Klimentu, zvanog Keljo.

OPTUŽNICA DIREKTOR Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu Tužilaštva BiH u predmetu ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Bradini i Konjicu 1992. godine. - Ovaj predmet obuhvata više od 100 ubistava, odnosno stradalih lica srpske nacionalnosti, četiri silovanja, mučenja i torture u osnovnoj školi preko 50 logoraša - rekao je Kojić.

Među uhapšenim je i Mitko Pirkić, zvani Mitke, nekadašnji komandant diverzantsko-izviđačke jedinice "Akrepi" zbog osnovane sumnje da je 27. maja 1992. na lokalitetu Bratosovo ubio Ratomira Draganića. Ratomir je pošao u svoje selo zajedno sa kćerkom Željkom i nosio unuku Milicu koja je imala dve godine i osam meseci. Na putu su ih sačekali "akrepi" predvođeni Mitketom Pirkićem. Ratomira su odmah ubili, pred kćerkom i unukom.

Uhapšeni Redžo Balić je već bio osuđen zbog likvidacije bračnog para Jelenka i Anđe Đorđić, te Sofije i Mare Đorđić iz Zukića koje je ubio 13. jula 1992.

Almir Alikadić, bivši inspektor kriminalističke policije je po svedočenju Željka Klimente, a koje su čuli logoraši u Čelebićima, lično učestvovao u njegovom premlaćivanju 31. maja 1992. kada su mu skoro sva rebra bila polomljena.

U akciji SIPA uhapšen je i Agan Ramić, bivši komandir lokalne jedinice TO u selu Brđani, u vreme kada su u svojoj kući u tom selu 26. i 27. januara 1993. godine ubijeni Boško Draganić (72) i njegove dve snahe Biljana (37) i Milica Draganić (38). Veruje se da su imena ubica ovo troje Draganića njemu poznata.

Juče je uhapšen i dr Sead Jusufbegović, ginekolog u konjičkoj bolnici, osumnjičen za zlostavljanje Srpkinja u toj medicinskoj ustanovi. Safudin Ćosić i Mustafa Cakić Car sumnjiče se za ubistvo jednog srpskog civila...

Lokacija u Bradini

KROZ LOGORE PROŠLO 900 SRBA

SAVEZ logoraša Republike Srpske pozdravio je hapšenje odgovornih za zločine nad Srbima iz Konjica počinjenih tokom ratnih dešavanja, zahtevajući njihovo kažnjavanje, čime bi pravda bar delimično bila zadovoljena.

U Konjicu je do 1992. živelo oko 6.700 Srba. Kroz logore u Čelebićima i sportskoj sali Musala prošlo je blizu 900 Srba. U njima je ubijen 21 logoraš. Na području opštine Konjic stradalo je nešto više od 170 civila. Danas u tom gradu na severu Hercegovine živi tek nekih 200 pripadnika srpske nacionalnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

IMALI KOJI BOSNJO MEDJU UHAPSENIM?

04.12.2017. 11:22

Ili'su se okurazili (posle presude u Hagu) pa posle hapsenja srba, sad krenuli na hrvate.

ZAP

05.12.2017. 16:10

@IMALI KOJI BOSNJO MEDJU UHAPSENIM? - ja kolko vidim svi su "bosnjaci" pa će verovatno ko i Orić biti pravosnažno oslobođeni ;-(

већ виђено

05.12.2017. 08:51

Досадашње искуство каже да ће бити процесирани и правоснажно ослобођени, тако да им више нико не може судити за та недела.