25. novembar  2017. 16.39  →  17.52 | Izvor: RTV (Kristina Šarić)

"Škole moraju da reaguju na svaki vid nasilja"

BEOGRAD -

Podaci istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju u vezi sa zdravljem dece i mladih uzrasta 11, 13 i 15 godina, koje je radio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, nisu alarmantni, ali ukazuju na određene probleme rečeno je na prezentaciji rezultata. To istraživanje bilo je preduslov da se Republika Srbija priključi međunarodnoj mreži zemalja koje ovo istraživanje sprovode svake četiri godine sa ciljem da se problematična ponašanja preveniraju.

video icon

Čak 17 % učenika u školama bilo je jednom ili više puta žrtva vršnjačkog nasilja, a 15% njih je zlostavljalo drugog učenika rezultati su najnovijeg istraživanja Instituta Batut. Svaki deseti učenik bio je izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a 12% njih je reklo da su njihove neprikladne fotografije objavljene na internetu. Bilo da se radi o fizičkom, verbalnom ili digitalnom nasilju škola mora da reaguje, kaže za RTV Jelena Trtica, školski pedagog.

"Pojačan vaspitni rad pod jedan a to je prvensvetno da se uključi odeljenski starešina tu smi kao stručni saradnici tu su i roditelji, ništa bet roditelja mi ne možemo da uradimo. Svakako sa roditeljima na pojačanom vaspitnom radu i sa njima, a ako ni to ne urodi plodom sledeće je da prijavljujemo centru za socijalni rad. Oni ulaze u porodice, naše nije da ulazimo u porodice pa dalje ako dođe do MUP-a", rekla je ona.

Biljana Lajović, koordinatorka jedinice za prevenciju nasilja ministarstva prosvete kaže da je zabrinjavajuće odsustvo kajanja za loš postupak.

"Onda to govori o nekom lošem sistemu vrednosti jer ako sam ja s jedne strane to uradio i spreman sam da prizma, onda imam prostora da se popravim, ali ako to govorim sa pozicije jesam pa šta e onda to nije dobro, dakle moramo podatke da posmatramo dvostruko", naglasila je Lajovićka.

Prema poslednjim podacina Instituta Batut svaki drugi učenik petih i sedmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola je probao alkohol, a čak 34,3% njih je pilo alkohol u poslednjih mesec dana.

Može li škola uraditi nešto po pitanju podataka o zloupotebi alkohola?

"Svakako da može opet je to prevencija, opet su to časoviodeljenske zajednice opet su to slobodne aktivnosti. U školi nema alkohola, ali u razgovoru sa decom saznajemo da se to radi na rođendanima sve ono što se dešava van škole", rekla je Jelena Trtica.

Rezultati istraživanja omogućiće planiranje preventivnih aktivnosti, rekli su njegovi organizatori i istakli da sa promocijom zdravih stilova života treba početi što ranije, jer je prevencija uspešnija.