Ne daju keš, u svako doba bar 100 EUR u novčaniku

Gotovina je i dalje dominantna u platnom prometu u evrozoni, iako se veliki broj zapadnih ekonomija ubrzano okreće ka elektronskom plaćanju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

13:29

Ne daju keš, u svako doba bar 100 EUR u novčaniku
Foto: Thinkstock

To su pokazali rezultati ankete Evropske centralne banke (ECB).

Evrozona je, među vodećim zapadnim ekonomijama, jedna od najsporijih kada je reč o odustajanju od gotovine, u čemu zaostaje za SAD, Britanijom, Australijom i Kanadom, navodi se u istraživanju, a prenosi agencija Rojters.

Oko 79 odsto transakcija na POS terminalima je prošle godine obavljeno u gotovini, dok ta stopa u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, iznosi 80 odsto.

Holandija i Estonija su, unutar evrozone, koristile najmanje gotovine u prošloj godini, budući da je manje od polovine transakcija realizovano u kešu.

Gotovina je toliko važna u evrozoni da prosečan građanin uvek sa sobom nosi 65 evra u novčaniku, pri čemu Nemci imaju više od 100 evra u novčaniku u svakom trenutku.

Kada je reč o Švedskoj, koja nije članica evrozone, gotovina se u toj zemlji koristi u samo 15 odsto transakcija, a cirkulacija gotovine je već godinama u padu.

ECB, međutim, ističe da bi beskontaktna plaćanja mogla da povećaju obim elektronskih transakcija u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: