BiH

ICTY: U slučaju smrti Ratka Mladića prvostepena presuda je konačna

ICTY: U slučaju smrti Ratka Mladića prvostepena presuda je konačna
Foto: Tanjug/AP | ICTY: U slučaju smrti Ratka Mladića pravostepena presuda je konačna

HAG - Obzirom na to da su se odmah po izricanju prvostepene presude Ratku Mladiću u javnosti pojavile dileme i pitanja kako bi se u slučaju da osuđenik umre, sudski postupak u smislu pravosnažnosti presude okončao, Fena je za odgovor kontaktirala Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"U slučaju da Ratko Mladić premine prije izricanja pravosnažne presude, prvostepena presuda bi postala konačna", rekao je  u izjavi za Fenu Nenad Popović iz pres službe ICTY-ja.

Na pitanje kada se donosi  odluka o mjestu izdržavanja zatvorske kazne, Popović je rekao da se to čini na kraju sudskog procesa koji biva okončan donošenjem pravosnažne presude.

Haški sud je 22. novembra u prvostepenoj presudi osudio Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS, na doživotni zatvor.

Ratko Mladić, kako je rečeno u presudi, nije kriv za genocid u šest općina istočne BiH, ali je kriv po ostalim (deset)  tačkama optužnice: za učestvovanje u udruženim zločinačkim poduhvatima, i to za genocid (u Srebrenici), progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nehumano djelo premještanja, terorisanje, napade na civile i uzimanje talaca.

Očekuje se da će i Tužilaštvo i odbrana Ratka Mladića uložiti žalbe na prvostepenu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije