Ruski piloti idu iz Sirije (VIDEO)

Branko Vlahović

21. 11. 2017. u 15:40

Iznenadni susret Bašara Asada sa Vladimirom Putinom u Sočiju, u znaku zahvalnosti Moskvi. Vojni eksperti ipak misle da Kremlj neće povući kompletnu avijaciju

Руски пилоти иду из Сирије (ВИДЕО)

Asad, Putin i Šojgu u Sočiju

OD STALNOG DOPISNIKA  MOSKVA

DO kraja ove godine Rusija će povući iz Sirije svoje pilote. U četvorosatnom razgovoru sa predsednikom Sirije Bašarom Asadom koji je u ponedeljak boravio u Sočiju, ruski predsednik Putin je rekao da je do potpune pobede nad teroristima još daleko. Ali, što se tiče zajedničke borbe protiv terorista na teritoriji Sirije, vojna operacija se uskoro završava.

Predsednik Sirije Bašar Asad zahvalan je Rusiji što je spasla njegovu zemlju i nije dozvolila da se raspadne. Asad je rekao da i dalje očekuje od Rusije da ne dozvoli mešanje "spoljnih igrača" u politički proces i da ostave Sirijcima da sami reše problem. Sa druge strane, Putin je pred TV kamerama kazao da jako ceni spremnost Asada da sedne za sto sa svim opozicionim snagama koje su zainteresovane za političko rešenje konflikta.

Bio je to drugi susret Putina i Asada od početka sirijskog sukoba. Kao i u oktobru 2015. kada su se prvi put sreli u Kremlju, i sada su domaćini emitovali informaciju sa danom zakašnjenja zbog bezbednosnih razloga.

Ovaj susret je bio značajan i zbog toga što će se u Sočiju 22. novembra održati samit lidera Rusije, Turske i Irana na kojem će se govoriti o rešenju krize u Siriji. Putin je naglasio da sve treba uraditi pod pokroviteljstvom OUN.

Ruski vojni eksperti ipak misle da Putin neće povući kompletnu avijaciju iz baze Hmejmim u Siriji. Tako urednik časopisa "Nacionalna odbrana" Igor Korotčenko objašnjava da je Hmejmim stalna ruska baza pa nju i ne moraju da napuste svi avioni. Sigurno je da Rusi neće napustiti vojno-morsku bazu Tartus koju u Siriji koriste još iz sovjetskih vremena. To je jedina baza u kojoj ruski vojni brodovi mogu da u Sredozemnom moru svrate da uzmu vodu i hranu ili da obave neki manji remont.

LIKVIDACIJA TERORISTA

NAČELNICI generalštabova Rusije, Irana i Turske, dogovorili su se u Sočiju o koordinaciji svojih aktivnosti u konačnoj likvidaciji terorista iz odreda Islamska država i Džebhat an Nusra, na teritoriji Sirije. Usaglašene su aktivnosti u "zonama deeskalacije". To znači da se neće dozvoliti da teroristi upadaju na teritorije koje žele mirno rešenje sirijskog problema.











Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Miki - Zg

21.11.2017. 17:59

Da nisu Putin ,Rusija skočili u obranu države Sirije ,ovi međunarodni teroristi pod vodstvom Zapada ( Amerike ) ,već bi mu sudili -svrgli ga ili bi ga ubili ( Husein,Gadafi itd. ).Znamo kako su srpski heroji ,istinski branitelji Otadžbine prošli u zločinačkom Hagu ( 1100 god.zatvora i za sada 9 .usmrćenih ) !

Стеван Стаменин

21.11.2017. 18:53

Најсрдачније честитке храбром народу древне Сирије (из давнина Србије) на великој победи против јеврејских циониста, који хоће да поубијају све друге народе на Блиском истоку да би се они проширили и владали целим светом као својим робовима. Свет вас је провалио, Јевреји, бићете устављени једном за свагда, јер сте показали према Палаестинцима да сте гори од Хитлепа, који вас је исправно таманио као праве криминалце.

bager

22.11.2017. 07:29

@Стеван Стаменин - Tvija otvorena mrznja i antisemitizam je dovoljno za zatvorsku kaznu.

Nuclear Vlasta

21.11.2017. 22:15

ТАКО СЕ ТО РАДИ ! Дође се, заврши се посао и врати се кући. Будући да је посао бриљантно одрађен, мајстора нико не мора да хвали, о квалитету говоре његова дела. АЛАЛ ВЕРА !

PRESELITE TE PILOTE U NIS

22.11.2017. 10:28

KOSOVO IH ZELJNO OCEKUJE, i kod nas ima puno posla za te hrabre (neustrasive) heroje. Bez Rusije (ruske vojske) i Putina, danas bi u Siriji vladao haos kao u Avganistanu i Iraku, a svetski zlikovci (sponzor terorizma) trljali bi ruke na uspehu. CARE, SRPSKE SU OCI U VAS UPRTE, mi nemamo drugih prijatelja, mada nam ovi na vlasti svakodnevno pronalaze nove (lazne) kojima mi ne verujemo, zato sto su lazni, i jos uz to su okupatori.