20. novembar  2017. 19.06  →  21.40 | Izvor: RTV, Tanjug

Janković:Ne želimo dijalog sa aktuelnim vlastima

BEOGRAD -

Iako imamo definisan stav o najaktuelnijim problemima u državi Pokret slobodnih građana ne želi da učestvuje u dijalogu sa vlastima jer to nije dijalog već farsa, rekao je za RTV predsednik pokreta Saša Janković.

Kada je reč o Kosovu Janković je rekao da je ono izgubljeno za vreme vladavine Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja , odnosno crveno crne koalicije.

 

Od tada Srbije nema suverenitet na tom delu teritorije rekao je Janković i naglasio da nikada ne bi potpisao dokument o priznanju Kosova.

Najvažnija pitanja na Kosovu su pitanja u vezi sa ljudskim pravima, našim istorijskim i duhovnim korenima te imovinska prava istako je Janković i dodao da on nikada ne bi "slao šarene vozove na Kosovo niti dizao vojsku zbog drona na utakmici " ali bi rado potpisao dokument koji bi doprineo situaciji da ljudi normalno žive i da zavlada pravo i demokratija.

Kada je reč o najpolitičkijem pitanju u državi a to je pitanje statusa humanitarnog centra u Nišu, Janković se zapitao.

"Šta će humanitarcima diplomatski ili povlašćeni status" Šta piše u sporazumu o osnivanju tog centra?

"Mi ne znamo šta piše u sporazumima koje potpisujemo.Treba obelodaniti i nepozante anekse tog ali i ostalih ugovora i sporazuma pa će se saznati šta je čija obaveza i nadležnost" kaže Janković.

"Nema smisla" zaključio je Janković otvarati dijalog o samo jedno gorućem pitanje kad ih ima nekoliko."Zašto se ne govori o situaciji u pravosuđu, izbornim uslovima, reketiranju te odnosu između vlasti i opozicije" .

Đurić: Jankovićeva izjava nezapamćen skandal

Potpredsednik GO SNS Marko Đurić reagovao je večerašnje istupanje lidera PSG Saše Jankovića, odnosno ideju da se Dečani i Gračanica prepuste Prištini, a da Beograd dokaže "da su naši", rekavši da je to "nezapamćen skandal nezamislivih razmera".

Kako se navodi u saopštenju, sada jasno zašto Janković, dok je u dva mandata bio zaštitnik građana, nije napisao ni jedno slovo o položaju Srba na KiM.

Kako kaže Đurić, od danas Janković nije više ni politikant u potrazi za jeftinim poenima, već bestidni velikoalbanski lobista.

"Nisam ni očekivao da će Saša Janković postupiti normalno i odgovorno, i ponuditi neke ideje o tome kako popraviti položaj Srbije ili našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali sam, iako svestan zgrčenog stanja njegovog duha i tela, zapanjen da je tako javno i otvoreno, bez stida i trunke kajanja, u danu kada Srbi na Kosovu i Metohiji slave svoj najveći i istorijski uspeh, postati politički nastavljač i zagovornik nedela onih koji su 17.03.2004. pokušali da zatru najveće srpske svetinje", rekao je Đurić.

On je dodao i da nazivanje samoproglašenog Kosova državom, jeste "brutalna uvreda svih građana Srbije, a posebno onih koji su u odbrani naše zemlje dali očeve, majke, braću, sestre".

Tagovi
Broj komentara: 5

soja  20. 11. 2017. | 19:49
Kakva fora.Kada bi mu ponudili neku funkciju,odmah bi doleteo.
nana  20. 11. 2017. | 21:01
Janković nama nikakvo rešenje kako za KiM tako i za Srbiju zato i ne želi da učestvuje u dijalogu. Njegova partija nema apsolutno nikakav program.
Nemanja  20. 11. 2017. | 21:40
A ko sa vama želi dijalog....
Dare  20. 11. 2017. | 22:20
Janković ne želi dijalog jer ga nije briga za KiM i to nam dokazuje i ovom izjavom.
Vanja  21. 11. 2017. | 00:41
Нико неће да те вуче за рукав као да и имаш шта паметно да кажеш! Нико ништа од тебе не очекује нити, на срећу, шта зависи од тебе!