Dostupni linkovi

Pozitivne priče mladosti Drvara i Livna


Mladi Drvara i Livna
Mladi Drvara i Livna

Uz podršku Misije OESS-a u BiH i u suradnji s Koalicijom „Drvar grad razumijevanja“ livanjska Koalicija protiv mržnje „Uvažavanje“ u Livnu je u tjednu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije organizirala posljednju od tri planirane radionice za maturante iz Livna i Drvara.

Prošloga mjeseca maturanti su u Drvaru učili o tome što ih spaja/razdvaja i kako se gradi mir, da bi u Livnu sami prezentirali pozitivne priče iz vlastite sredine.

Nakon potrage za sličnostima, mladost Livna i Drvara dobila je zadaću, svatko u svojoj lokalnoj zajednici, pronaći, napraviti i prezentirati pozitivnu priču. Drvarčani su ispričali priču o dobrom djelu raseljene osobe hrvatske nacionalnosti, Blaženku Piplici, koji je povratniku srpske nacionalnosti, Draganu Tomazoviću, pomogao da stane na vlastite noge.

Gorana Rašljić, učenica Gimnazije Drvar, kaže da se „ta pomoć ogledala u tome što je Blažen obezbijedio, odnosno poklonio, motorno vozilo Draganu, što je ujedno bio i uslov da se Dragan otpočne baviti poslom koji bi obezbijedio osnovna egzistencijalna sredstva za članove porodice".

"Ovo je jedan predivan primjer saradnje, izricanja predznaka različitosti među ljudima", dodaje.

Tome je svojom nazočnošću svjedočila Draganova kćerka koju su u Drvar, te 2001. godine, roditelji donijeli u naručju. Bio je to, kaže, početak velikog prijateljstva.

„On je kao naš, kao član porodice. Toliko smo bliski. Ja sam s njegovom djecom kao da su mi braća i sestre. Ljeti idem kod njih, uopšte se ne trebamo najavljivati jedni drugima. Idemo na odmor nekad zajedno. Jednostavno, volim tu porodicu. Zavoljela sam ih. Tata je jako srećan kad on dođe“, rekla je Dragana Tomazović, učenica iz Drvara.

Priča je duboka ganula sve nazočne kao uostalom i video priča iz Livna koja govori o Srednjoj strukovnoj školi u kojoj odjel kuhara svakoga dana pripravlja obroke za deset socijalno ugroženih obitelji.

Semra Mahmutagić, učenica SSŠ Livno, kaže da „dolaze ljudi, većinom iz Livna, koji mogu da dođu do pučke kuhinje".

"Imamo dvije porodice koje ne mogu doći, ali naš pedagog im obrok odnosi, do njihove adrese“.

Učenici su dobili bezrezervnu potporu pedagoga Darka Pekovića. "Pokušavamo tu pozitivnu priču proširiti diljem Bosne i Hercegovine. Pokušavamo svjedočiti svojim primjerom, da i druge škole koje imaju slične uvjete i mogućnosti koje mi imamo, da iskoriste to i da oni stvaraju druge pozitivne priče", rekao je Peković.

A to bi značilo još puno malih pučkih kuhinja pri strukovnim školama. Širenju dobrih vibracija nisu se oduprli ni članovi koalicija, ukazuju Dalmir Mišković, iz livnjske Koalicije protiv mržnje „Uvažavanje“ i Nemanja Tomić iz Koalicije „Drvar grad razumijevanja“.

Mišković: Oni su pokazali da ih zanima šta se događa oko nas i da žele raditi na tome
Mišković: Oni su pokazali da ih zanima šta se događa oko nas i da žele raditi na tome

„Oni su nama na zadnjoj radionici dali jedan pozitivni duh i jednu veliku nadu da ipak u mladim ljudima postoji nešto više nego što se inače predstavlja, pošto se konstantno predstavlja da mlade ljude, posebno srednjoškolce, ništa ne zanima. Oni su pokazali da ih zanima šta se događa oko nas i da žele raditi na tome i promijeniti“, rekao je Mišković.

„Oni su u stanju da grade mir i da prevazilaze međusobne razlike. Smatram da ovih radionica treba biti što više, jednostavno, da se mladi i van nastave upoznavaju s ovakvim vidom aktivnosti. To svakako doprinosi nama svima, cijelom društvu“, kaže Tomić.

Mladost je naglasila i to kako, uvjetno rečeno, razdvajajuće faktore među narodima Bosne i Hercegovine mediji, uz asistenciju političara, naglašavaju više nego što je potrebno, te svima uputili znakovitu poruku da su oni mladi ljudi koji žele bolje uvjete za život, više prostora za napredovanje, zaposlenje i ostanak u svoj zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG