Hrvatski narodni sabor BiH: Izetbegović pretnjama ratom radikalizuje Bošnjake

Tanjug

18. 11. 2017. u 21:50

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji saopštio je da su nove pretnje ratom, koje je ponovo uputio Bakir Izetbegović, pokušaj radikalizovanja Bošnjaka

Хрватски народни сабор БиХ: Изетбеговић претњама ратом радикализује Бошњаке

Foto Tanjug / AP /Virginia Mayo

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji saopštio je danas da su nove pretnje ratom, koje je ponovo u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsedništva Bakir Izetbegović, pokušaj radikalizovanja Bošnjaka i njihovog okretanja od Evropske unije i NATO, kao i da je Izetbegović "svesno odabrao ulogu Hamasa", prenosi Hina.


Agencija navodi da je Izetbegović i nedavno u intervju za "Dojče vele" izneo tvrdnju da bi bio spreman na rat ukoliko Republika Srpska pokuša da se otcepi od Bosne i Hercegovine.

Hina navodi da je Izetbegović, tokom obeležavanja godišnjice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, rekao da su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba i dodao da takav scenario bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.


PROČITAJTE JOŠ: PROMOCIJA TUĐMANOVE KNjIGE: Izetbegović je odavao utisak dobrice, a bio je tvrdi islamista, on je izmislio plan o podeli Bosne

"Ako prete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu da dele Mostar i druga mesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prete i mi nećemo pretiti. Nećemo dopustiti da se revidira istorija", rekao je Izetbegović.

Hina prenosi da iz HNS BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava da preusmeri Bošnjake protiv evroatlantskog puta BiH i usmeri BiH u sferu evroazijskog utjecaja, direktno suprotstavljenog EU i NATO.

"Otvorenim pretnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju nivoa ekstremizma", navodi se u saopštenju.


PROČITAJTE JOŠ: Bakir Izetbegović: Tuđman je predvodio udruženi zločinački poduhvat

Navodi se da HNS BiH upozorava da će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

"To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje nivoa samoodrživosti ove države i evropski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom delu sveta", zaključuje HNS BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Анти Антифа

18.11.2017. 22:06

Невероватно колико муслимани воле Србе и Хрвате па желе са њима да живе!

crni Djordje

18.11.2017. 22:54

Hrvati,samo razdruzivanje je spas za sva tri naroda,kuzite?Posle nek se Srbi udruze sa Srbijom,Hrvati sa Hrvatskom,a Muslimani sa Medjunarodnom zajednicom jer ona im obecala Unitarnu Bosnu sa vlascu Muslimana!

srbce

19.11.2017. 12:08

@crni Djordje - Ma kakva medjunarodna zajednica,muslimani su Turcima u amanet ostavljeni.Ipak bravo za komentar, Djordje .

Slavkan

18.11.2017. 23:23

Ostaje nam nada da će bošnjački narod Bakira i njegovu partiju što pre poslati u političku istoriju kao negativce, ratne huškače i ekstremiste. To je način da spasavaju život svoje i naše dece.