Dostupni linkovi

Zimbabve: U nedelju odluka o razrešenju Mugabea


Robert Mugabe sa suprugom Grejs
Robert Mugabe sa suprugom Grejs

Iz vladajuće partije u Zimbabveu, Zanu-PF, saopšteno je da će u nedelju ujutru biti održan sastanak centralnog komiteta na kome će dužnosti biti razrešen 93-ogodišnji predsednik Robert Mugabe, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz te stranke.

Vojska Zimbabvea sprečila je danas nekoliko hiljada ljudi da uđe u predsedničku palatu u Harareu gde zahtevaju odlazak s vlasti predsednika Roberta Mugabea, javila je agencija Frans pres s lica mesta.

Demonstracije protiv Mugabea, koje imaju podršku vojske, zatvaraju nedelju političke krize u Zimbabveu, gde je vojska preuzela kontrolu nad zemljom, a predsednika koji je na vlasti od 1980, stavila u kućni pritvor.

Hiljade stanovnika Zimbabvea preplavilo je u subotu ulice Hararea, mašući državnim zastavama, plešući i pevajući kako bi proslavili očekivani slom vladavine predsednika Roberta Mugabea.

Protesti kojima se zahteva Mugabeova ostavka pretvorili su se u proslavljanje uloge vojske u okončavanju njegove vladavine, prenosi BBC.

Dopisnici BBC-a kažu da demonstranti grle vojnike u masi i bodre ih.

Ovo okupljanje su podržali vojska i članovi vladajuće stranke Zanu-PF.

Ratni veterani, koji su do prošle godine bili odani predsedniku, takođe smatraju da bi on trebao odstupiti s vlasti.

Jedan muškarac koji je pristizao na ovaj miting, rekao je da "mi Zimbabveanci poručujemo našoj vojsci: Hvala vam mnogo za ovu mirnu intervenciju. Sada je vreme da mase u Zimbabveu kažu: Mugabe mora ići, i to odmah. Mi jedva čekamo da mu vidimo leđa. Za nas je ovo novi početak. Za nas je ovo kraj totalitarne vladavine i mi ćemo vratiti naš Zimbabve."

Devedesettrogodišnji Mugabe je u kućnom pritvoru otkad je vojska u sredu preuzela vlast, ali u petak se prvi put pojavio u javnosti, održavši govor na ceremoniji diplomiranja na Otvorenom univerzitetu u Harareu, čiji je počasni dekan.

XS
SM
MD
LG