Svet

0

Građani Zimbabvea na ulicama, traži se odlazak Mugabea

Autor: SA

Izvor: Beta

Građani Zimbabvea na ulicama, traži se odlazak Mugabea

Izvor: Foto: Beta/AP

Demonstranti sede na ulici na oko 200 metara od palate.

Demonstracije protiv Mugabea, koje imaju podršku vojske, zatvaraju nedelju političke krize u Zimbabveu, gde je vojska preuzela kontrolu nad zemljom, a predsednika koji je na vlasti od 1980, stavila u kućni pritvor.

Na ulicama su i crnci i belci, a neki od transparenata su "Što je mnogo, mnogo je, Mugabe mora da ode", "Počivaj u miru Mugabe" i "Ne dinastiji Mugabe".

U noći između utorka i srede vojska je intervenisala, bez prolivanja krvi, u korist Emersona Mnangagve, potpredsednika zemlje otpuštenog nekoliko dana ranije.

Mugabe je stavljen u kućni pritvor ali mu je kretanje dozvoljeno od slučaja do slučaja. Juče se pojavio u javnosti prvi put posle udara, ali nije govorio.

"Igra je gotova. On mora da podnese ostavku. Mi možemo završiti posao koji je započela vojska", rekao je juče Kristofer Mucvangva, uticajni lider veterana rata za nezavisnost.

U toku su pregovori o njegovom mirnom silasku s vlasti, ali deluje da Mugabe ne namerava da se lako preda.

Vojska je juče saopštila da je postignut "značajan napredak" u čistki koja se sprovodi nad ljudima bliskim Mugabeu i njegovoj ženi Grejs. Posebno je na meti grupa zvana G40, frakcija vladajuće partije koja podržava predsedničke ambicije Grejs Mugabe.

Ona je dovela do smene Mnangagve koji je postao previše nezgodan rival u borbi za nasleđe Roberta Mugabea, vodila kampanju blaćenja protiv njega i na kraju izazvala političku krizu.

Mnangagva, koji je posle smene napustio Zimbabve, vratio se u zemlju u četvrtak ali se nije pojavljivao u javnosti. Njegovo ime se najčešće pominje u razgovorima o političkoj tranziciji. Danas su neki demonstranti nosili njegove portrete.

Intervencija vojske je bila prekretnica u dugoj Mugabeovoj vladavini, obeleženoj represijom protiv opozicije i dubokom ekonomskom krizom, piše Frans pres. Oko 90 odsto radno sposobnog stanovništva je nezaposleno.

Mugabe (93), najstariji šef države na svetu, sve je izolovaniji, a napuštaju ga i najbliži saveznici. Posle vojske i veterana, i regionalni ogranci njegove partije Zanu-PF zatražili su sinoć njegov odlazak.

Vojnici su i danas prisutni na ulicama Hararea.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR