Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
EIF i Banca Intesa: 100 miliona evra dugoročnih kredita za INOVATIVNE preduzetnike i firme

EIF i Banca Intesa: 100 miliona evra dugoročnih kredita za INOVATIVNE preduzetnike i firme

Evropski investicioni fond (EIF) i Banca Intesa potpisali su ugovor o InnovFin garanciji za podršku inovativnim preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji.

Draginja Đurić i Pjer Luiđi Đilbert Foto: Banca Intesa / Promo
Draginja Đurić i Pjer Luiđi Đilbert
Draginja Đurić i Pjer Luiđi Đilbert
Foto: Banca Intesa / Promo
Draginja Đurić i Pjer Luiđi Đilbert

Ugovor će omogućiti Banca Intesa da tokom naredne dve godine plasira očekivanih 100 miliona evra kredita inovativnim kompanijama uz podršku EIF garancije koja će pokrivati 50 odsto svakog plasmana i Horizont 2020 okvirnog programa EU za

istraživanje i inovacije.

- Zahvaljujući današnjem ugovoru srpski preduzetnici će dobiti pristup dodatnim sredstvima za finansiranje razvoja novih proizvoda, usluga i projekata. Povećanje naše podrške u Srbiji je od ključnog značaja za ostvarenje našeg zajedničkog cilja, a to je stvaranje pametnih, inkluzivnih i održivih ekonomija širom EU i u pridruženim zemljama - kaže Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije.

Komentarišući potpisivanje ugovora, izvršni direktor EIF-a Pjer Luiđi Đilbert kaže da ga raduje potpisivanje ovog ugovora koji će omogućiti da preduzeća u Srbiji dobiju finansijsku podršku od 100 miliona evra.

- Banca Intesa je važan partner EIF-a koji beleži dobre rezultate u okviru COSME instrumenta, i stoga mi je drago što potpisujemo novi ugovor koji će podržati razvoj inovacija u zemlji - kazao je on.

Ovo je već treći ugovor koji je Banca Intesa za samo godinu dana potpisala sa EIF-om kako bi dodatno podstakla rast privrede kroz pristup povoljnom finansiranju za preduzetnike i MSP, navela je Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa.

- Nakon što smo im kroz COSME liniju obezbedili kredite za obrtna sredstva bez čvrstih kolaterala, kroz InnovFin program ćemo im ponuditi i dugoročne investicione kredite sa značajno relaksiranim sredstvima obezbeđenja. Verujem da ćemo na ovaj način pružiti dodatni doprinos očekivanom rastu kreditiranja privrede, kao i pokretanju novog investicionog ciklusa u Srbiji - rekla je ona.

Cilj InnovFin garancije je da podstakne banke i druge finansijske institucije da uz podršku EU plasiraju kredite preduzetnicima i MSP do 499 zaposlenih kojima je potreban investicioni ili obrtni kapital za finansiranje istraživačkih, razvojnih i inovativnih aktivnosti.