Roditelji dve godine traže uslove, deca i dalje bez škole

Za četvoro đaka iz nekoliko sela sa Radan planine u kuršumlijskoj opštini još nije počela školska godina.

Izvor: Beta

Petak, 17.11.2017.

13:49

Roditelji dve godine traže uslove, deca i dalje bez škole
Foto: Gettyimages

Matična škola "Drinka Pavlović" iz Kuršumlje još nije obezbedila uslove za školovanje dece sa planine iako su njihovi roditelji pre dve godine podneli zahtev za otvaranje isturenog odeljenja u selu Ivan Kula, zbog velike udaljenosti od grada.

Na pritisak roditelja Osnovna škola "Drinka Pavlović" je iznajmila ruiniranu kuću u sred šume, na Radan planini, koja mora da se kompletno preuredi da bi ispunila uslove za namenu isturenog odeljenja osnovne škole.

Zoran Rašković iz sela Svinjište, otac troje đaka, od kojih je dvoje trebalo da pohađaju drugi razred osnovne škole, a jedno je predškolskog uzrasta, kaže da je u više navrata prethodne dve školske godine podnosio zahtev školi da se otvori istureno odeljenje.

Obraćao se svim drugim ustanovama i institucijama, ali je ostalo samo na obećanjima.

"Moja deca dva i po meseca ne idu u školu. Svi su obećavali da će naći rešenje i omogućiti deci školovanje. Sada prebacuju odgovornost jedni na druge. U školi kažu krivo je ministarstvo prosvete. U ministarstvu kažu, kriva je opština, a u opštini da je kriva škola", kazao je agenciji Beta Rašković.

Njegovo dvoje dece su prvi razred završili u opštini Medveđa, u selu Lece. On ih je prošle godine sa Radan planine svakodnevno vozio frezom 15 kilometra jer mu je bliže od Kuršumlije, koja je oko 50 kilometra udaljena od njih. Tada se obratio školi u Kuršumliji, ali je dobio samo kritiku.

"Direktor te škole Radiša Nikić me je tada kritikovao što sam upisao decu u školu u drugoj opštini i savetovao da ih vratim ovamo, da bi se stekli uslovi za otvaranje škole u selu Ivan Kula. To sam učinio, sada smo potpuno ostavljeni i prepušteni sami sebi", kaže Rašković.

Njegov komšija Saša Radulović iz susednog sela Zagrađe, takođe na ovoj planini, ima ćerku koja bi trebalo da pohađa drugi razred osnovne škole.

On je naveo da je prvi razred je završila jer ju je vozio u Kuršumliju godinu dana, samo ponedeljkom.

"Nemam uslova da stanujem u Kuršumliji, a odavde je daleko da svakodnevno putuje. Direktor Radiša Nikić odobrio je da moja ćerkla dolazi u školu samo ponedeljkom. I taj dan ja je ostavim u školi i čekam da se završi nastava. Učiteljica joj zada lekcije i zadatke za narednih šest dana. Onda joj kući ja i supruga pomažemo da uči i tako je završila prvi razred", kazao je Radulović.

Jovana Radulović nije mogla da nastavi školovanje na ovaj način.

Direktor OŠ "Drinka Pavlović" Radiša Nikić rekao je da je zahtev za otvaranje škole u Ivan Kuli na vreme prosledio Ministarstvu prosvete, ali da se dugo čekalo na njihovo odobrenje.

Škola je u iznajmila dotrajalu i ruiniranu kuću na planini a mnogo vremena se izgubilo oko uređenja učionice i to je razlog što deca ne idu u školu.

U učionici je postavljen pod, okrečeni zidovi, dovezena tabla, tri klupe i pet stolice.

"Nedostaje da se odradi još fasada i ograda. Ima tehnička voda, ali i to ćemo da uradimo. Da se zamene prozori i da se napravi toalet. Ne možemo ovde da tražimo idealne uslove, ovo je selo i moramo da se prilagodimo onome što imamo", kazao je agenciji Beta Radiša Nikić.

Pored adaptacije ovog objekta i odobrenja školskog inspektora potrebno je da škola raspiše konkurs za učitelja.

"Kada sve ovo završimo i dovedemo učitelja, on će početi gradivo od početka. Deca će ići subotom i nedeljom u školu i sve će nadoknaditi", kazao je Nikić.

U selima oko Ivan Kule ima još oko 10 dece koja će narednih godina krenuti u školu.

Sela na Radan planini su najudaljenija sela u kuršumlijskoj opštini i do njih nema autobuskog prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: