Najnovije vesti
Vesti Svet
Mugabe se pojavio u javnosti PRVI PUT nakon puča, i to zbog OVE LEPOTICE (FOTO)

Mugabe se pojavio u javnosti PRVI PUT nakon puča, i to zbog OVE LEPOTICE (FOTO)

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe prvi put se pojavio u javnosti nakon smeštanja u kućni pritvor u sredu, kada je vojska preuzela kontrolu nad državom, piše BBC. Britanski servis navodi da je prisustvovao jednoj proslavi na državnom univerzitetu u prestonici Harareu, gde je održao kratak govor.

Gabrijela Čivenga Foto: Twitter
Gabrijela Čivenga

Na podijumu, Mugabe je zajedno sa prisutnima otpevao himnu, onda je otvorio ceremoniju, a prisutni su aplaudirali. Jedan od svedoka izjavio je za "Rojters" da je Mugabe ispraćen ovacijama nakon govora koji je održao na univerzitetu.

Mugabe je navodno na univerzitet došao kako bi uveličao proslavu diplomiranja ćerke vojnog komandanta Konstantnina Čivenge, Gabrijele:

Državni mediji su objavili saopštenje vojske u kom se navodi da traju pregovori sa Mugabeom koji "napreduju", prenosi AP.

Snage državne odbrane su saopštile da je "značajan napredak ostvaren u njihovoj operaciji istrebljenja kriminalaca oko predsednika Mugabea" i dodale da su uhapsile neke iako su drugi i dalje na slobodi.

Nekoliko sati ranije, pojavila se i prva fotografija vremešnog predsednika nakon smeštanja u kućni pritvor. Na fotografiji, koju je ekskluzivno objavio tamošnji list "Herald", vidi se kako Mugabe razgovara sa vojnim generalima na čelu sa Čivengom, istim onim koji su i preuzeli vlast od njega.

Istovremeno, agencija Rojters je javila, pozivajući se na neimenovane političke izvore, da Mugabe insistira da je i dalje jedini legitimni šef države i odbija da preda vlast, ali i da je pritisak na njega sve veći da prihvati ponude koje bi na miran način razrešile situaciju.

Izvor koji je razgovarao sa zvaničnicima koji se nalaze sa Mugabeom i njegovom ženom Grejs u raskošnoj "Plavoj kući", tvrdi da 93-godišnji Mugabe ne namerava da podnese ostavku pre izbora zakazanih za sledeću godinu.

"To je neka vrsta ćorsokaka. Oni insistiraju da predsednik mora da okonča svoj mandat", kazao je izvor.

Podsetimo, Robert Mugabe i njegova supruga Grejs zatvoreni su u svoju rezidenciju u sredu, a vojska je preuzela kontrolu nad zemljom i za privremenog predsednika proglasila Emersona Mnanagvu, nekadašnjeg potpredsednika zemlje kojeg je Mugabe otpustio prošle nedelje.

Iako je preuzimanje vlasti imalo sve elemente puča, iz vojske uporno tvrde da je akcija preduzeta "protiv kriminalaca koji su okružili predsednika Mugabea, a ne protiv njega samog", o čemu je "Blic" opširno pisao OVDE.

Pet ljučnih pitanja i odgovora koji objašnjavaju krizu u Zimbabveu možete pročitati u našoj analizi na OVOM LINKU, a profil jednog od najdugovečnijih afričkih lidera, koji se družio sa Titom, Margaret Tačer, Mendelom, Gadafijem... možete pogledati OVDE.

Privremeno preuzimanje vlasti od strane armije ukazuje na kolaps za manje od 36 sati čitavog sistema bezbednosti i političkog pokroviteljstva koji je održavao Mugabea na vlasti 37 godina, poznatog kao "Veliki stari čovek" afričke politike, podsetio je Rojters.