Dostupni linkovi

Zakon ili sankcije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Institucije Bosne i Hercegovine trebale bi uložiti napor i usvojiti zakon o regulatoru električne energije i gasa, prenosu i tržištu električne energije, jer u protivnom BiH će biti pod novim sankcijama Energetske zajednice.

To je jedna od poruka nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa predstavnicima Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).

Donošenje zakona o regulatoru električne energije i gasa potreban je i zbog razvoja energetskog sektora u BiH, ali i zbog ogromnih novčanih gubitaka.

„Procjena je da se neusvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa gubi nekoliko desetina miliona eura grand sredstava i povoljnih kredita i oni koji opstruiraju donošenje ovih zakona štetu čine i građanima i cijelom energetskom sektoru u BiH koji ima mogućnosti da bude najzdraviji dio ekonomije BiH“, rekao je Šarović.

Kakve će nove sankcije Energetske zajednice biti prema Bosni i Hercegovini, ministar Šarović nije želio komentarisati.

Na ministarskom sastanku koji će 14. decembra biti održan u Prištini, zbog neusvajanja zakona o regulatoru električne energije i gasa u skladu sa tzv. Trećim energetskim paketom, Bosni i Hercegovini će biti određene nove sankcije.

Donošenje zakona o regulatoru električne energije i gasa potreban zbog razvoja energetskog sektora u BiH, ali i zbog ogromnih novčanih gubitaka
Donošenje zakona o regulatoru električne energije i gasa potreban zbog razvoja energetskog sektora u BiH, ali i zbog ogromnih novčanih gubitaka

“Ako se odredbe usklade, izbjeći ćemo nove sankcije, a ne znamo kakve bi mogle biti nove sankcije. Gospodin Kopač je u svom pismu premijerima entiteta i meni najavio oštre sankcije. Moguće je da ću uputiti zakone bez saglasnosti entiteta, ali je najbolja opcija da se dogovorimo”, poručio je Mirko Šarović.

„Sankcije će trpjeti entiteti“, rekao je nedavno direktor Sekretarijata energetske zajednice Janez Kopač. Tada je poručio ministrua Mirku Šaroviću da u parlamentarnu proceduru pošalje zakon neophodan za primjenu Trećeg energetskog paketa.

Federacija BiH je dostavila svoje mišljenje o zakonu, ali to nije učinila Republika Srpska.

Sve primjedbe resornog ministra iz Republike Srpske prihvatila je do sada Energetska zajednica, ali kako kaže državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović iz Federacije BiH nije prihvaćena ključna primjedba.

“Nisu prihvatili jednu ključnu. Federacija BiH je smatrala da je nivo ovlaštenja na nivou Bosne i Hercegovine suviše mali za državni nivo, pa su tražili novi Zakon o gasu po kojem bi većina odredbi bila na državnom nivou”, rekao je Mirko Šarović.

Sljedeći potez je da se uvjere entiteti koliko je važno implementirati najnovije odredbe u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

No, i sam ministar Šarović ranije je najavljivao da će zakone uputiti u parlamentarnu proceduru bez mišljenja RS-a. Danas je potvrdio da za to još postoji mogućnost.

„Pametnije bilo sačekati to mišljenje jer se time osigurava podrška u parlamentu BiH“, smatra Šarović.

Sve je dogovoreno i u vezi usvajanja Energetske strategije u Bosni i Hercegovini, za koju je Velika Britanija izdvojila milon konvertibilnih maraka.

Tim sredstvima urađene su energetske strategije Federacije BiH i RS-a te je kreirana Okvirna energetska strategija BiH koja je kompilacija dvije entitetske strategije. Ali i u tom slučaju nedostaje saglasnot iz Republike Srpske.

Ipak, prema mišljenju, ministra Šarovića ne bi trebalo da bude problema i kašnjenja u donošenju tih dokumenta, jer je sve dogovoreno na političkom nivou.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG