16. novembar  2017. 13.39  →  18.25 | Izvor: RTV (Boris Šuman)

Subotica smanjila budžet

SUBOTICA -

Ovogodišnji budžet Subotice smanjen je za više od 500 miliona dinara, dok je u javnom sektoru ukinuto 215 radnih mesta – odlučila je danas Skupština grada. Dok opozicija optužuje da se kasni s realizacijom pojedinih kapitalnih projekata, vlast odgovara da se rebalansom budžeta sredstva preraspodeljuju za narednu godinu.

video icon

Nakon drugog ovogodišnjeg rebalansa budžeta, njegov obim iznosi nešto više od šest milijardi dinara i za 557,3 miliona dinara je manji od prethodnog. Kako je obrazloženo, najveći deo tih sredstava je preusmeren za narednu godinu za finansiranje nekoliko kapitalnih projekata. Opozicija smatra da se ništa na tim i drugim projektima, i pored obezbeđenih sredstava nije rađeno, dok vlast to odbacuje i navodi da su neki od njih već i završeni.

subotica setaliste centar

"Svuda stoje u tabelama sa nula realizacijom u 2017. godini. Ako neko misli da te projekte realizuje u decembru ili krajem novembra, mislim da je za to već kasno"- ističe šef odborničke grupe "Pokret za građansku Suboticu" Jene Maglai.

"Normalno je da je jedan deo plaćen po okončanim situacijama, a drugi deo će biti plaćen početkom godine. Mislim da to ko god iole zna taj posao mora da to shvati i da će to biti završeno"- odgovara gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Vladajuća većina takođe je usvojila odluku po kojoj će biti ukinuto 215 radnih mesta u javnom sektoru, što je druga racionalizacija broja zaposlenih u poslednjih nekoliko godina.

"Dogovoreno je da određeni broj radnih mesta koji nije popunjen se ugasi. A u drugom delu, vodićemo računa o radnicima da nekim stimulativnim otpremninama i ljudima koji su pred penzijom ispoštujemo sve što je moguće da zaštitimo naše radnike"- tvrdi Laban.

"Mislimo da je samo smanjenje broja zaposlenih jedno obično zamajavanje javnosti Subotice, zamajavanje Međunarodnog monetarnog fonda i svih onih koji misle da će sa ovim nešto da se reši. Nema ni strateškog ni vizionarskog rešavanja ovog problema"- ocenjuje Maglai.

Oprečna mišljenja čula su se i tokom rasprave o ostvarenju ovogodišnjeg budžeta u prvih devet meseci ove godine. Dok opozicija tvrdi da vlast podbacila u ostvarenju prihoda, sa druge strane se čuje da je procenat ostvarenja najveći u poslednjih nekoliko godina.

 

Srodne vesti