Ofanziva agenata SAD i Britanije na Srbiju

V. N.

16. 11. 2017. u 09:01

Obaveštajci Sjedinjenih Američkih Država i Britanije pojačali akcije u našoj zemlji. Ključna interesovanja: dijalog o Kosovu i Metohiji, odnosi sa Republikom Srpskom, Rusijom i Kinom

Офанзива агената САД и Британије на Србију

Obaveštajce zanimala i isporuka "migova" iz Rusije

OBAVEŠTAJNE službe Amerike i Velike Britanije pojačale su prisustvo u Srbiji i to preko ključnih eksponenata - makedonskih i hrvatskih agenata, saznaju "Novosti" u bezbednosnim krugovima.

Ove naše informacije praktično potvrđuju navode ministra unutrašnjih poslova i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, Nebojše Stefanovića, koji je u intervjuu za naš list rekao da su strane službe u Srbiji pojačale svoje aktivnosti.

Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, politički pritisak Zapada po pitanju Kosova i Metohije dobio je svoju čvrstu podlogu i na obaveštajnom terenu. Tako je u svetlu predloga rešenja za ovaj mučni višedecenijski rebus, koje je najavio državni vrh, zabeleženo delovanje stranog faktora usmereno prema relevantim društvenim strukturama - SANU i SPC, koje za cilj ima nejedinstvo o najkrupnijoj nacionalnoj temi oko koje je upravo započet široki dijalog.

U paketu očekivanja SAD je da Beograd primiri ambicije Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske, pa je i na tom polju registrovan "rad" obaveštajaca u cilju podrivanje odnosa Srbije i RS, puštanjem intriga i glasina na liniji Beograd - Banjaluka.

Takođe, u fokusu interesovanja agenata je i saradnja sa Ruskom Federacijom u ekonomsko-energetskoj i vojno-bezbednosnoj oblasti. Pažnja, u prvom redu hrvatskih obaveštajaca, bila je usmerena na isporuku šest "migova 29" koji su nedavno stigli iz Moskve.

- U poslednjih nekoliko meseci primetni su i pokušaji da se razgradi saradnja Srbije i Kine kada je reč o ekonomskim i infrastrukturnim projektima. Upravo o tome se u Beogradu raspitivao i prvi obaveštajac Kine Meng Đijandžu, prilikom svoje nedavne posete našoj zemlji - navodi naš sagovornik.

Cilj je da se poremete i dobri odnosi sa Pekingom

U ostvarivanju svojih ciljeva strani obaveštajci pokušavaju da vrbuju i visoke funkcionere u političkom i bezbednosnom sektoru. Naše službe su tu, kako kaže naš izvor, otkrile "klasičan agenturni pristup".

- Aktivno delujemo u suzbijanju tih subverzivnih delatnosti koje su osim u Beogradu, zabeležene i na jugu centralne Srbije i u Raško-polimskoj dolini - tvrdi naš sagovornik.

Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji deluje 55 stranih službi bezbednosti iz 40 zemalja. Sa njima naše agencije sarađuju, ali ima i agenata koji rade mimo toga i koje naše službe otkrivaju i prate. Reč je o prikrivenim saradnicima tajnih službi, koji su, za razliku od akreditovanih obaveštajaca pri ambasadama, "maskirani" u biznismene ili pripadnike drugih profesija kojima su u "opisu posla" i česta putovanja i kontakti sa inostranstvom.

General u penziji Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba, kaže da je delovanje stranih službi konstanta.

- Kada dođe do pojačanog delovanja, to je iz nastojanja da utiču na neke događaje, zbog čega pojačavaju svoje aktivnosti da bi pripremile pozicije sa kojih mogu svoje zamisli da sprovedu u delo. Drugi razlog su saznanja da se sprema određeni splet okolnosti koji je iz nekog razloga interesantan za njih. Oni onda nastoje da budu u toku sa tim dešavanjima i da evenutalno utiču na njih.

"Na oku" drže i crkvu


UJEDINjENjE OPOZICIJE

BRITANSKI i američki obaveštajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje opozicije pred dolazeće beogradske izbore. Bave se i navodnim kršenjima ljudskih i manjinskih prava i medijskim slobodama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Peđa

16.11.2017. 09:27

......Stefanoviću to su naši prijatelji...i za informaciju , agenti su uvjek svugdje prisutni......oni ne dolazi da bi nešto od tebe "...Bože ih sačuvaj..."...naučili, nego su ti pred izbore postali bitni....Nebojša crni iz Beograda...

neuki

16.11.2017. 09:27

Ja se ne razumem u taj obavestajni rad, ali znam da je vrlo tesko dokazati da se neko bavi obavestajnim radom, pogotovo to dokazati na sudu, ali ako nase sluzbe vide da strani agenti preteruju u tim svojim "aktivnostima", pa uzmite lepo namestite im saobracajku, neka nereca u lovu, ili jednostavno ih poceti vesati na Terazijama, ja verujem da bi nakon toga bilo lakse nasim sluzbama..

ZEC

16.11.2017. 09:51

Kakvi bre agenti, vodu ne mogu da nose domaćim RUSOFILIMA, njih treba neutralisati ako postoji stvarna želja da Srbija ostane samostalna i suverena država bez da pita Putina za sve !

maniks

16.11.2017. 12:49

@ZEC - ZEC , Najiskrenije ali naj iskrenije zao mi je sto te nije za vreme bombardovanja pogodila neka bomba ili raketa sa osiromasenim uranijumom od tvojih prijatelja iz nato nego nastradose mnoge nevine i neduzne zrtve..A gradjane Srbije koje nazivas Rusofilima nisu neprijatelji Srbije nego traze spas od tvojih prijatelja . Ziveo Putin.

Београд

16.11.2017. 09:56

Хахаха .. јесте, баш се амерички и енглески обавештајци баве уједињењем опозиције. Истина је баш обрнута! Зна се ко може да прода Косово и њега ће и даље држати на власти

Miroslav

16.11.2017. 10:00

Pa što ih ne hapsite? Svuda u svetu hapse strane agente(špijune ili žbirove),samo kod nas ne! Ako stranci demantuju da su njihovi agenti aktivni na teritoriji Srbije, vi ih onda ubijte jer neće moći da vas optuže ako su već rekli da oni ne postoje!!!

Dejan

16.11.2017. 10:02

što se plašite,niko iz srpske crkve neće uraditi ono što ste vi već uradili,crkva nema nejedinstvo a koliko vidim jedino se političari ujedinili i bivši i sadašnji( sem šešelja i valjda ovih dveri)da daju šiptarima državu

sale

16.11.2017. 10:10

Pričajte te priče za malu decu nekom drugom. Oni su ovde već odavno i određuju spoljašnju politiku.

Патриота

16.11.2017. 10:27

Ах... та немојте тако... то су наши пријатељи.Они само мало воле да се играју шпијунаже...Ја верујем нашим много пута у историји доказаним пријатељима, нпр. 1944, 1993, 1999...

Izbori

16.11.2017. 11:13

Znaju politicari kako sa nasim narodom. To je i jedino sto znaju i to im znanje jedino i treba. Sve ostalo, plate penzije prodaja fabrika, resursa, bukvalna prodaja zemlje Arapima posebno plodne oranice, gasenje armije znaci bezbednost drzave bi trebalo 6 aviona da zamene Armiju cije su kasarne prazne, unistena municija, najmanje plate u regionu sve je to nebitno, ali jedan ovakav tekst sve zavrsi i svi podignemo rucice u visini ramena, bezizraznog lica pocnemo da koracamo prema biralistu...

Stefan

16.11.2017. 12:33

@Izbori - Bravo! Moj komentar nisu objavili, ali citajuci Vas, radujem se sto jos u Srbiji ima ljudi koji imaju zdrave pameti. Jos jednom - BRAVO!

Анти Антифа

16.11.2017. 11:20

САД и Енглеска уз Немачку и њеног трабанта Француску воде изразито антисрпску политику.Са друге стране,да ми имамо озбиљну државу,а не ове Мегаденс министре,ти агенти би већ прошли Ђердап на путу за Црно море без икаквих објава по медијима и друштвеним мрежама.Уздајмо се једино на руску акцију.о

Svasta

16.11.2017. 12:42

@Анти Антифа - Možda bi ti više odgovaralo "17+ eksperata" sa državnim diplomama i slikom Obame na zidu ? Diplome i papiri su nebitni u ovoj priči nego elementarno poštenje i patriotizam a to nema veze sa papirima nego kućnim vaspitanjem

g.m.

16.11.2017. 11:20

zbog cega su USA i VB nasi prijatelji a s druge strane skoro svakodnevno rovare protiv nase drzave, drugo vidim puno komentara protiv naseg predsednika i nase vlade i to je pokazatelj povecane aktivnosti stranih "faktora", zasto otvoreno ne kazemo da su USA i VB nasi neprijatelji, sve negativne stvari dolaze od njih a predsednik ih naziva prijateljima, to sto su jaci ne daje im za pravo da nam podmecu nogu na svakom koraku...

Belgrade Today

16.11.2017. 11:26

На мaкедонске и хрватске агенте траје вика док монтенегрински коло воде.

Recept je jednostavan

16.11.2017. 11:35

Izmisljaj afere, a onda se predstavi narodu kao jedina brana haosu. Zamajavaj ga, jedan dan neko nesto rekao sto steti nacionalnim interesima, sutra neko radi nesto pakosno nacionalnim interesima, sutra je ugrozen onaj koji jedini cuva nacionalne interese... I tako u krug. U medjuvremenu, ispod zita, kradi kolko mozes, dok zamajavas Vlase da se ne dosete.Inace, sta je nacionalni interes, sem floskula za prikrivanje necasnih rabota, i udare na ljudska i politicka prava?

Деда Звонце

16.11.2017. 11:45

Видим да се ,,корисни идиоти" осећају прозваним да коментаришу!

"ОТКРИЋЕ"

16.11.2017. 12:08

"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ - па то је одавно јасно и врабцима на грани!!!

MARTIN

16.11.2017. 12:10

Svaka država brani svoj suverenitet pa bi trebala i Srbija. Ne ulazim u metodologiju rada bezbjedonosnih službi, ali bi trebale da naprave neko spektakularno hapšenje stranih špijuna i objave to u medijima, da odjekne. To je praksa velikih službi u organizovanim zemljama. Time se šalje poruka domaćoj i svjetskoj javnosti da sistem funkcioniše i otklanja prijetnje uspješno. Poruka je preventivna ,represivna i propagandna.

maniks

16.11.2017. 12:44

Ministre, u Ministarstvu odbrane Srbije nalazi se NATO odelenje , sta oni rade nego 24 casa dnevno vrse obavestajne i druge aktivnosti , legalno jer ste im to vi dozvolili i sad se tu prenemazete. Ambasada na Topcideru veca nego Pentagon a lokacija obezbedjuje najbolje uslove za pracenje i prikupljanje podataka. To nemaju ni Srbi u Srbiji. nazalost to su vasi prijatelji.

anti-putinoid

16.11.2017. 13:02

Odlican tekst pisan direktno u OZNI. Vracaju se 40-te i antizapadna propaganda. Srbija - poslednja rupa na evropskoj svirali, posle Moldavije.

naranca

16.11.2017. 23:36

@anti-putinoid - @antiipud Eh nema vise OZNE>to su bili dani kad su svi bili srecni.

strani plaćenici i agenture

16.11.2017. 13:03

Dobro je da ne deluju preko BiH i Crne Gore jer nam oni upravljaju državom.

Dragan R

16.11.2017. 13:03

Jednog dana opšta povika na Izetbegovića a sutradan najava da nam taj isti Izetbegović dolazi u goste početkom Decembra. Jednog dana se Vučić grli i ljubi sa NATO zvaničnicima u Briselu a sutradan na naslovnim stranama novina izjave ministra MUP-a kako špijuni tog istog NATO-a (USA, Britanija, Nemačka,...) pojačavaju neprijateljsku delatnost protiv Srbije. Ako je ova bolesna politika normalna za one koji je kreiraju zašto vi novinari učestvujete u toj šizofreniji? Zar vas ni malo nije sramota?

Tixon

16.11.2017. 14:12

Ma ne treba da troše pare na te agente u Srbiji , kada će im 90 % Srba reći da su naši večni neprijatelji , od kada su nam oteli deo državne teritoriji i od kada su stali na stranu svih naših neprijatelelja.Što se tiče Kosova i Metohije , treba da im bude jasno da ćemo ga prvom prilikom vratiti oružijem i nećemo čekati 450 godina , kao prošli put.Ovaj srpski stav se neće menjati u narednim vekovima , bez obzira na njihove zahteve za promenom svesti Srba.

naranca

16.11.2017. 18:59

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - @galeb Popularniji smo od Todorica ktome se cijeli svijet divi.